PL
Celem pracy było określenie zawartości błonnika pokarmowego, węglowodanów i wartości energetycznej całodziennych racji pokarmowych planowanych w żywieniu pilotów wojskowych przebywających na obozach kondycyjnych w dwóch Wojskowych Ośrodkach Szkolenia Kondycyjnego w Zakopanem i Mrągowie. Wykazano, że średnia wartość energetyczna całodziennej racji pokarmowej dla mężczyzn przebywających w WOSzK w Zakopanem wynosiła 5366 kcal, a dla WOSzK w Mrągowie 4581 kcal. Węglowodany dostarczały odpowiednio 49% i 56% wartości energetycznej racji pokarmowej. Zawartość błonnika planowana w żywieniu pilotów w Zakopanem wynosiła 57g, z czego 56% pochodziło z produktów zbożowych, a 34% z warzyw i 10% z owoców. W Mrągowie średnia zawartość błonnika w planowanej całodziennej racji pokarmowej wyniosła 63g, z czego zarówno produkty zbożowe i warzywa dostarczyły po 43%, natomiast owoce 14% tego składnika.
EN
The aim of the work was estimation of dietary fiber content, carbohydrates amount and energy value of food rations planned for military pilots, staying in two training camps in Zakopane and Mrągowo, alimentation. It was found that average energy value of the daily ration planned for alimentation of pilots staying in Zakopane was 5366 kcal and in Mrągowo was 4581 kcal. Carbohydrates made 49% and 56% of energy value respectively. The amount of fiber in the daily food ration planned in the military canteen in Zakopane was 57g and 56% of this originated from grain products, 34% from vegetables and 10% from fruits. In military canteen in Mrągowo, mean amount of fiber in planned daily food ration was 63g. Both, grain products and vegetables gave 43% of this value, whereas fruits gave 14% of total fiber amount.