PL
Celem pracy było zbadanie kinetyki powstawania zanieczyszczeń spirytusu w procesie fermentacji zacierów ziemniaczanych sporządzonych metodą technologii klasycznej. Badania wykonano w warunkach gorzelni rolniczej w Niewieścinie. Prowadzono równolegle dwie fermentacje. Pierwszą rozpoczynano w temp. З10С, a drugą w 28°C. W trakcie fermentacji trzydobowej zacierów ziemniaczanych (kadzie fermentacyjne pionowe z mieszadłami, suszone drożdże D-2. enzymy holenderskie) pobierano w odstępach 6-8-godzinnych próby zacieru. Próby destylowano na specjalnie sporządzonym zestawie szklanym. Otrzymany destylat o mocy 91 ±0,5% analizowano na zawartość zanieczyszczeń zgodnie z PN-80/A-79528. Najwyższą koncentrację zanieczyszczeń zaobserwowano w fazie zafermentowania zacierów. W końcowej fazie fermentacji zacierów koncentracja zanieczyszczeń była niższa od dopuszczalnej, określonej w Polskiej Normie.
EN
The aim of this paper was research on the cinetics of the impurities formation in raw spirit during the fermentation of the potato mash prepared using the classic method. Researches were carried out in the local distillery in Niewieścin. Two fermentation were run in parallel. The first one was started at 31°C, and the second at 28°C. During 3 day fermentation of the potato mash ( vertical mash run with steerer, dried yeast D-2, the Dutch enzymes) samples of mash were taken after 6-8 hours period. Samples were distilled with the special glass unit. Destillate with 91 ±0,5% alcohol content was analyzed for impurities content according to PN-80/A-79528. The highest impurities concentration was observed during early stage of mash fermentation. During the end stage of fermentation the impurities concentration was lower than the level confirmed in the Polish Norm.