PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 462 |

Tytuł artykułu

Wartosc energetyczna i bialkowa runi lakowej po renowacji metoda siewu bezposredniego

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Trzyletnie doświadczenie (1993 - 1995), założone metodą split-plot, przeprowadzono w RZD Pawłowice k. Wrocławia. Celem badań zrealizowanych w 1993 - 1995 było określenie wpływu siewu bezpośredniego traw (kupkówki pospolitej, kostrzewy łąkowej) oraz koniczyny łąkowej na zmiany składu chemicznego, wartości energetycznej (JPM, JPŻ) i białkowej (BTJN, BTJE) runi łąkowej. Czynnikami zmiennymi były również terminy podsiewu (wiosna; lato - po II-gim pokosie) oraz nawożenie mineralne (PK, PK+90 kg N/ha, PK+180 kg N/ha). Termin podsiewu nie wywarł znaczącego wpływu, biorąc pod uwagę średnie wyniki z trzech lat, na skład chemiczny, wartość energetyczną i białkową w poszczególnych pokosach. Nawożenie azotowe w dawce 180 kg/ha podwyższało ilość białka ogólnego na obiektach kontrolnych (średnio o 2 jednostki procentowe) oraz podsianych kupkówką pospolitą i kostrzewą łąkową (średnio o 3 jednostki procentowe). Niezależnie od terminu siewu, najwyższą wartość białkową, wyrażoną w BTJ odnotowano dla II-ego i III-ego pokosu w runi łąkowej nawożonej dawką 180 kg N/ha na obiektach podsianych kupkówką pospolitą i kostrzewą łąkową.
EN
A three year experiment (1993 - 1995), established in the split-plot design, was conducted in Pawłowice Experimental Station near Wrocław. The object of investigation was to find out the effect of sod seeding the grasses (cooks foot, meadow fescue) and red clover on chemical composition, energy value (UFL, UFV) and protein value (PDIN, PDIE) of the meadow sward. Seeding terms (spring, summer - after II cut) and fertilization rates (PK, PK+90 kg N/ha, PK+180 kg/ha) were also variable factors. The time of seeding did not significantly affect the chemical composition, energy and protein values of sward cuts when the mean values over three-year period were considered. Nitrogen fertilization at 180 kg/ha increased the content of crude protein on control objects (by 2 percent units on average) and on objects sod-seeded with cooksfoot, meadow fescue (by 3 percent units on average). Irrespective of the seeding time, the highest protein value, expressed in PDIE was found for the II and III cuts of meadow sward fertilized with 180 kg N/ha on the objects seeded with cooksfoot and meadow fescue.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

462

Opis fizyczny

s.107-115,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul. C.K.Norwida 25, 50-375 Wroclaw

Bibliografia

  • Baryła R., Grzegorczyk S., Sawicki J. 1994. Podsiew jako metoda renowacji zdegradowanych runi użytków zielonych. Ogólnopolska Konferencja Łąkarska. Wyd. SGGW: 13 - 24.
  • Gajda J., Mikołajczak Z. 1994. Zasady użytkowania łąk i pastwisk oraz konserwacja pasz objętościowych w świetle współczesnych wyników doświadczeń krajowych i zagranicznych. Ogólnopolska Konferencja Łąkarska. Warszawa, 27-28 września. Wyd. SGGW: 36 - 50.
  • Grabowski K., Grzegorczyk S., Benedycki S. 1995. Wpływ różnych technologii podsiewu na zmiany składu florystycznego runi łąkowej. Annales UMCS Lublin, Sectio E., Agricultura - Suplementum, vol. L: 157 - 160.
  • INWAR. 1993. Program komputerowy DJ Group. Kraków.
  • Jarrige R. (red.). 1993. Żywienie przeżuwaczy. Zalecane normy i tabele wartości pokarmowej pasz: 232 - 264.
  • Króliczek A., Krzywiecki S., Orda J., Szyszkowska A. 1981. Wpływ różnych poziomów nawożenia azotowego na skład chemiczny i jakość ciał azotowych traw w uprawie polowej. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Zoot. XXIV, 135: 125 - 141.
  • Szyszkowska A., Wolski K. W druku. Wpływ różnych czynników agrotechnicznych na wartość energetyczną i białkową runi łąkowej. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Zoot. 309.
  • Wolski K. 1997. Możliwości poprawy składu botanicznego i plonowania runi łąkowej metodą siewu bezpośredniego w warunkach klimatyczno-glebowych Dolnego Śląska. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Rolnictwo LXX, 316: 49 - 75.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3fd9ce7f-12ba-4f35-99aa-d82222d197fb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.