EN
The objective of the study was to determine the chemical composition of a new linseed cultivar Złocisty, characterized by a light seed coat. In this study, determinations were conducted for contents of: water and volatile substances, protein, fat, dietary fiber, acid detergent fiber (ADF) and neutral detergent fiber (NDF), pectins, starch, saccharides, methyl esters of fatty acids, peroxide number of fat, acidic and iodine values of fat, as well as for the percentage contribution of particular forms of lipids, sterols and tocopherols. An analysis of the chemical composition of linseed oil and flour demonstrated that both of these products may be valuable components of dietary supplements. The chemical composition of linseed oil was determined with special attention paid to bioactive substances from tocopherols, sterols and phospholipids. Based on the assayed chemical composition of flour, it appears that it might constitute a rich source of dietary fiber and zinc. The management of both of these semi-products affords the possibility of waste-free seed processing.
PL
Celem pracy jest ocena składu chemicznego nasion lnu nowej odmiany Złocisty o jasnej okrywie nasiennej. W trakcie badań oznaczono ilość: wody i substancji lotnych, białka, tłuszczu, błonnika pokarmowego, błonnika detergentowego kwaśnego (ADF) i obojętnego (PDF), pektyn, skrobi, cukrów, estrów metylowych kwasów tłuszczowych, liczbę nadtlenkową, kwasową i jodową tłuszczu, a ponadto oznaczono udział poszczególnych form lipidów, sterole i tokoferole. Przedstawione w pracy wyniki składu chemicznego oleju i mąki lnianej wskazują, że oba te produkty mogą być wartościowym komponentem preparatów z grupy suplementów diety. Oznaczono skład chemiczny oleju, ze szczególnym zwróceniem uwagi na substancje biologicznie aktywne z grupy tokoferoli i steroli oraz fosfolipidów. Na podstawie składu chemicznego mąki ustalono, że może ona stanowić bogate źródło błonnika pokarmowego i cynku. Zagospodarowanie obu tych półproduktów stwarza możliwość bezodpadowego przerobu nasion.