EN
Activity of lipoxygenase of the muscle tissue, skin, gills, fins, and gonads of Baltic herring (Clupea harengus L.) was analysed. Effect of gonad maturity (the fishing season) on the activity of this enzyme present in the muscle tissue was demonstrated. The substrate specificity of the enzyme was also determined.
PL
Analizowano aktywność lipoksygenazy tkanki mięśniowej, skóry, skrzel, płetw oraz gonad śledzi bałtyckich (Clupea harengus L.). Określono wpływ okresu połowu ryb na aktywność tego enzymu zawartego w tkance mięśniowej, a także oznaczono jego specyficzność substratową. Aktywność lipoksygenazy analizowanych tkanek i narządów śledzi układała się następująco w kierunku zmniejszających się wartości: płetwy, tkanka mięśniowa, ikra, skóra, mlecz, skrzela. Specyficzność substratowa lipoksygenazy tkanki mięśniowej śledzi była największa w środowisku kwasu a-linolenowego i obniżała się w następującej kolejności: lipidy tkanki mięśniowej śledzi, kwas linolowy, skwalen, kwas oleinowy, kwas dekozanowy (C22:l), triacyloglicerol kwasu oleinowego, lecytyna. Aktywność lipoksygenazy była największa w tkance mięśniowej śledzi złowionych w lutym (IV stadium dojrzałości gonad), a najmniejsza w kwietniu (V stadium dojrzałości gonad według skali Maiera).