1. Analiza sytuacji produkcyjno-ekonomicznej rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 1992 r. - praca zbiorowa pod red. prof. dr A.Wosia, Wyd. IERiGŻ, warszawa 1993.
2. Berger S., Konopka J., Kowrygo B., Ludwicka M., Świstak E.: Struktura spożycia żywności w Polsce, jego predykcja oraz ocena żywieniowa, konsumencka. Etap II, maszynopis powielony, Warszawa 1992.
3. Chmielewska B., Gulbicka B.: Spożycie naturalne w indywidualnych gospodarstwach chłopskich. Komunikaty, Ekspertyzy, Wyd. IERiGŻ, Warszawa 1985.
4. Chmielewska B.: Spożycie żywności w rodzinach rolników indywidualnych. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej. Nr 1-3, Warszawa 1992.
5. Gulbicka B., Michna W., Chmielewska B.: Raport o zmianach i stanie wyżywienia oraz bezpieczeństwie żywnościowym Polski, lata 1980-1992. Wyd. IERiGŻ Warszawa 1993.
6. Michna W., Gulbicka B., Chmielewska B.: Raport o tendencjach zmian oraz stanie wyżywienia społeczeństwa w latach 1980-1991, Studia i Monografie Nr 64, Wyd. IERiGŻ Warszawa 1992.
7. Materiały i opracowania statystyczne GUS:
8. Budżety Gospodarstw Domowych w latach 1989-1992
9. Roczniki Statystyczne za lata 1989-1993
10. Biuletyny Statystyczne, wyd. 1993
11. Informacje o sytuacji społeczno-gospodarczej kraju, wyd. 1993.