PL
Celem pracy była ocena rodzaju i częstości stosowania suplementów diety u dzieci uczęszczających do publicznych przedszkoli w Krakowie oraz sprawdzenie zależności między częstością spożycia wybranych produktów spożywczych a stosowanymi suplementami diety. W badanej grupie (223 dzieci) większość rodziców (62,2%) podawała dzieciom suplementy diety, w tym 21,7% codziennie. Dochód w rodzinie różnicował badanych ze względu na stosowanie suplementów diety. Zanotowano przypadki podawania suplementów nieodpowiednich do wieku dziecka. Dzieci przyjmujące suplementy charakteryzowało częstsze spożycie ryżu, kasz, makaronów, ryb i przetworów rybnych, mleka oraz soków owocowych (p<0,05).
EN
The aim of this work was to assess a type and frequency of taking diet supplements in children attending public kindergartens in Krakow, and verification of relationship between frequency intake of selected food products and diet supplements. In the study group (223 children) most of the parents were giving diet supplements to their children, in it 21,7% daily. Higher income was positive correlated with use of diet supplements. Inappropriate use of diet supplements to children age was noticed. Children taking diet supplements characterized higher intake of rise, barleys, macaroni, fish and fish products, milk and orange juices (p<0.05).