PL
Podjęto próbę opracowania technologii konserwacji wywaru gorzelniczego pozwalającej na przechowywanie go przez okres co najmniej kilku miesięcy, przy ograniczonych stratach składników pokarmowych. Badania przeprowadzono w skali półtechnicznej na terenie gorzelni rolniczej. Wyprodukowano cztery rodzaje kiszonek w betonowych silosach o pojemności 1 m3 i poddano je ocenie jakości i wartości pokarmowej po I, II, III i IV miesiącu przechowywania. Kiszonki zawierały w swym składzie 64-76% żytniego wywaru gorzelniczego, 17-30% melasy i 6-7% słomy. Wszystkie rodzaje kiszonek przez cały okres przechowywania charakteryzowały się dobrymi właściwościami organoleptycznymi oraz dobrą jakością wg skali Fliega-Zimmera (zawartość kwasu mlekowego 74-81% sumy wszystkich kwasów organicznych). Wartość pokarmowa kiszonek również była dobra i wynosiła średnio 0,99-1,02 jednostki owsianej (j.o.) i 5,8-6,0 MJ ENT. Zakiszając wywar gorzelniczy i słomę przy udziale 17-30% melasy można zagospodarować znaczną ilość wywaru na cele paszowe (11 kg/1 kg słomy) oraz przedłużyć trwałość wywaru do kilku miesięcy przy ograniczonych stratach wartości pokarmowej i niskim nakładzie energii.
EN
There was taken up the probe to work up the technology of conservation of distillery decoction, which allows storing it in the period of at least several months. The researches were performed in the semi-technical scale. There were produced 4 kinds of the silages in concrete silos. Next their quality and f ood values were evaluated in 1st, 2nd, 3rd and 4th month of keeping. The silages contained rye distillery decoction, molasses and straw. All kinds of the silages through all time had good organoleptic characteristics and good quality. They were according to the Flieg-Zimmer scale (milk acid contents - 74-81%). Food worth was good as well (0,99-1,02 oats unit and 5,8-6,0 MJ ENT). It 'possible to develop considerable quantity of the decoction for fodder on the way of pickling of distillery decoction with addition of to 30% of molasses. It 's also the way to prolong the durability of the decoction with small loss of food value and small energy consumption.