PL
Zbadano frakcję lipofilną owoców 6 odmian rokitnika pod wzglądem zawartości tokoferoli i karotenoidów. W badanych odmianach zaobserwowano duże zróżnicowanie ogólnej zawartości karotenoidów i tokoferoli. Analiza chromatograficzna (HPLC) potwierdziła różnice odmianowe w składzie ilościowym i jakościowym karotenoidów i tokoferoli. Ponadto, ustalono zależność pomiędzy zawartością karotenoidów, a zdolnością wychwytywania rodnika DPPH poprzez frakcję lipofilną.
EN
Lipid fraction of 6 varieties of sea-buckthorn fruits was investigated in respect to contents of tocopherols and carotenoids. High varietal diversity of sea-buckthorn with regard to total content and profile of carotcnoids was observed in analysed varieties. It was found, that lipid fraction of sea-buckthorn fruits is a rich source of carotcnoids and tocopherols. From among tocopherols of sea-buckthorn fruits α-tocophcrol is а predominating one and it constitutes 91-97% of total tocopherols, depending on the variety. Ability of sea- buckthorn lipid fraction to scavenge DPPH radicals is closely connected with content and profile of carotenoids in this fraction.