PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 38 | Supl. |

Tytuł artykułu

Aktywnosc biologiczna lipofilnej frakcji owocow rokitnika w zaleznosci od zawartosci karotenoidow i tokoferoli

Warianty tytułu

EN
Biological activity of lipophilic fraction of sea-buckthorn fruits versus content of carotenoids and tocopherols

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zbadano frakcję lipofilną owoców 6 odmian rokitnika pod wzglądem zawartości tokoferoli i karotenoidów. W badanych odmianach zaobserwowano duże zróżnicowanie ogólnej zawartości karotenoidów i tokoferoli. Analiza chromatograficzna (HPLC) potwierdziła różnice odmianowe w składzie ilościowym i jakościowym karotenoidów i tokoferoli. Ponadto, ustalono zależność pomiędzy zawartością karotenoidów, a zdolnością wychwytywania rodnika DPPH poprzez frakcję lipofilną.
EN
Lipid fraction of 6 varieties of sea-buckthorn fruits was investigated in respect to contents of tocopherols and carotenoids. High varietal diversity of sea-buckthorn with regard to total content and profile of carotcnoids was observed in analysed varieties. It was found, that lipid fraction of sea-buckthorn fruits is a rich source of carotcnoids and tocopherols. From among tocopherols of sea-buckthorn fruits α-tocophcrol is а predominating one and it constitutes 91-97% of total tocopherols, depending on the variety. Ability of sea- buckthorn lipid fraction to scavenge DPPH radicals is closely connected with content and profile of carotenoids in this fraction.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

38

Numer

Opis fizyczny

s.185-188,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski, Olsztyn

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3cff8e97-99ce-44d3-b72e-da91631c7f63
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.