PL
Celem badań było określenie strawności składników pokarmowych i retencji azotu u lisów polarnych żywionych dietą z udziałem koncentratu serwatkowo-tłuszczowego. Materiał doświadczalny stanowiło 8 lisów polarnych w wieku 4 miesięcy podzielonych losowo na dwie liczebnie równe grupy. Zwierzęta grupy I żywiono dawką standardową, natomiast w dietach grupy II zastosowano 10-procentowy dodatek badanego koncentratu. Stwierdzono wzrost wartości współczynników strawności składników pokarmowych (z wyjątkiem białka ogólnego) i energii brutto w grupie II żywionej dietą z udziałem, koncentratu serwatkowo-tłuszczowego.
EN
The research was aimed at determing nutrient digestibility and nitrogen retention in polar foxes fed on diets containing whey-fat concentrate. 8 polar foxes, aged 4 months, constituted the studied material. They were divided at random into two equally big groups. The animals from the first group were fed on a standard diet, and the diets of the other one contained 10% of the examined product. An increase in the values of digestibility coefficients concerning nutrients (except for crude protein) and gross energy was observed in the other group, ie fed on diets containing whey-fat concentrate.