PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 52 | 09 |

Tytuł artykułu

Preferencje wybranej grupy mlodziezy dotyczace spozycia sokow marchwiowych

Warianty tytułu

EN
Questionnaire research concerning the consumption of carrot juice in selected groups of youth

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań ankietowych było określenie preferencji młodzieży szkół średnich w trzech wybranych ośrodkach miejskich (Bielsko-Biała, Kraków, Łódź) dotyczących spożycia soków marchwiowych. Wykazano, że pomimo dostępności wielu funkcjonalnych i orzeźwiających napojów na rynku, spożycie soków marchwiowych jest stosunkowo duże (78,1%). Młodzież najczęściej wybierała soki niewzbogacane lub wzbogacane w naturalne, prozdrowotne suplementy. Większość młodych ludzi sceptycznie odniosła się do zastosowania nowoczesnej biotechnologii w produkcji soków marchwiowych, co odzwierciedla postawę dużej części polskiego społeczeństwa. Młodzież najczęściej wybierała szklane opakowania o objętości 0,33 I. Uzyskane wyniki sugerują, że młodzi konsumenci mają świadomość związku między codzienną dietą i sposobem jej dozowania a zdrowiem i stanem środowiska.
EN
The aim of this study was to evaluate the consumption profile of carrot juice among secondary school students in selected regions of Poland (Bielsko-Biala, Cracow, and Lodz). The study was carried out using the questionnaire method. In spite of the presence and availability of many variable functional and fizzy drinks on the market, the consumption of carrot juice was relatively high among the examined population (78,1%). The most preferred commercially available carrot juices were those with no additives or enriched only with natural nutritious supplements. Majority of young people (62,05 ±3,96%) were sceptical about genetically modified (GM) carrot juice potentially available on the Polish market, which reflects the general trend of the whole society towards the applied food biotechnology. The glass packaging of 0,33 L was the most popular among the young people. The results obtained suggest that young consumers become more aware of the connections between their daily diet as well as the way it is offered, and health and ecology.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

52

Numer

09

Opis fizyczny

s.32-33,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Uniwersytet Rolniczy, Krakow
autor

Bibliografia

  • [1] Borowska J., Szajdek A., Zadernowski R.: 2004. Jakość żywieniowa soków przecierowych i napojów. Przem. Ferm., i Owoc.-Warz., 3,28-29.
  • [2] Horvitz M. A., Simon P. W., Tanumihardjo S. A.: 2004. Lycopene and beta-carotene are bioavailable from lycopene „red" carrots in humans. Eur. J. Clin. Nutr., 58, 803-811.
  • [3] Hussein L., el-Tohamy W.: 1990. Vitamin A potency of carrot and spinach carotenes in human metabolic studies. Int. J Vitam. Nutr. Res., 60, 229-235.
  • [4] Filimonow J., Berger S.: 2005. Możliwości zastosowania GMO w produkcji żywności. Przem. Spoż., 5, 39-41.
  • [5] Flaczek E., Szczepaniak B., Górecka D.: 2005. Evaluation of preference and consumption frequency of alcohol-free and alcoholic drinks among youth from secondary schools in Konin. Pol. J. Food Nutr. Sci., 14/55 (1), 85-90.
  • [6] Janik-Janiec B., Twardowska A., Twardowski T.: S2003. Stosunek Polaków do biotechnologii. Biotechnologia 62, 241-259.
  • [7] McEligot A. J., Rock C. L, Shanks T. G., Flatt S. W., Newman V., Faerber S., Pierce J. P: 1999. Comparison of serum carotenoid responses between women consuming vegetable juice and women consuming raw or cooked vegetables. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev., 8 (3), 227-231.
  • [8] Molldrem K. L., Li J., Simon P W., Tanumihardjo S. A.: 2004. Lutein and beta-caroten from lutein -containing yellow carrots are bioavailable in humans. Am. J. Clin. Nutr., 80, 131-136.
  • [9] Nawirska A., Król A.: 2004. Marchew, porównanie wybranych składników chemicznych czterech odmian. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1, 25-26.
  • [10] Livny O., Reifen R., Levy I., Madar Z., Faulks R., Southon S., Schwartz В.: 2003. Beta-carotene bioavailability from differently processed carrot meals in human volunteers. Eur. J. Nutr., 42 (6), 338-45.
  • [11] Pool-Zobel B. L, Bub A., Muller H., Wollowski I., Rechkemmer G.: 1997. Consumption of vegetables reduces genetic damage in humans: first results of human intervention trial with carotenoid-rich food. Carcinogenesis 18, 1847-1850.
  • [12] Rock C. R., Lovalvo J. L., Emenhiser C., Ruffin M, Flatt S. W., Schwartz S. J.: 1998. Bioavailability of ß -carotene is lower in raw than in processed carrots and spinach in women. J. Nutr., 128 (5), 913-916.
  • [13] Urban R.: 2006. Sektor napojów w Polsce - stan i tendencje rozwojowe. Przem. Ferm. I Owoc.-Warz., 3, 4-7.
  • [14] Watzl B., Bub A., Briviba K., Rechkemmer G.: 2003. Supplementation of a low-carotenoid diet with tomato or carrot juice modulates immune functions in healthy men. Ann Nutr. Metab., 47 (6), 255-261.
  • [15] Żakowska H.: 2005. Kompostowalne opakowania owoców i warzyw. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 8-9, 72.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3c7cb035-e89c-4a2e-be1b-ec34e474d987
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.