PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 58 | 2 |

Tytuł artykułu

Mozliwosci zastosowania liofilizacji do przedluzania trwalosci komponentow biologicznych uzywanych do produkcji kosmetykow

Warianty tytułu

EN
Possibility to use the lyophilization for the prolongation of the stability of biological compounds used in cosmetic production

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Określono fizyczne parametry liofilizacji roztworów hydrolizatów białka o różnym stężeniu oraz cechy fizyczne i stan mikrobiologiczny zliofilizowanych hydrolizatów. Badania mikrobiologiczne wykazały, że liofilizacja zabezpieczała przed wzrostem bakterii w hydrolizatach przechowywanych przez 60 lub 100 dni w temperaturze 4°C lub 22°C. Zahamowanie wzrostu bakterii w hydrolizacie niezliofilizowanym można było uzyskać tylko przy przechowywaniu go w temperaturze -20°C.
EN
The investigations were conducted with using aquatic hydrolysate of protein 5%, 10%, 20% and 50%. Starting product to prepare solutions with different concentrations, exposed on lyophilisation was pork gelatin (Polonaise, Belgium). The aim of investigations was to determine on effect of lyophilization process on the microbiological and physico-chemistral stability of protein hydrolisate. Physical parameters of lyophilization of protein hydrolysate solutions of different concentrations and physical properties of the lyophilized hydrolysates were determined. Microbiological analysis demonstrated that lyophilization protected the hydrolysates stored at 4°C and 22°C for 60 or 100 days against bacterial contamination. On the other hand, the inhibition of the bacterial multiplication in non- lyophilized hydrolysates was obtained only during storage at -20°C. A proper structure and good dissolubility of the lyophilizated of preparation were obtained for 5%, 10% and 20% hydrolisate and for of the maximum kinematical viscosity 2,923 mm2/s.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

58

Numer

2

Opis fizyczny

s.169-177,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Politechnika Radomska w Radomiu, ul.Chrobrego 27, 26-600 Radom
autor

Bibliografia

  • 1. Chruściel C, Jastrzębski T. Aktywność szczepionki przeciw chorobie Newcastle opartej na szczepie La Sota, liofilizowanej w obecności proszkowanego mleka odtłuszczonego. Medycyna Wet. 1964; 20:161.
  • 2. Darbre PD, Aljarrah A, Miller W i inni. Concentrations of parabens in human breast tumours. J Appl Toxicol 2004; 24: 5-13.
  • 3. Fereidoon S, Xiao-Qing H, Synowiecki J. Production and characteristics of protein hydrolysates from capelin (Mallotus Villous). J Food Chem. 1995; 53: 285-93.
  • 4. Górska C, Górski J. Żywotność i koncentracja atenuowanego wirusa nosówki w liofilizowanej szczepionce Canivac F. Biul Inf Biowet 1971; 2, 2b: 16.
  • 5. Havelka RJ. Vyznam lyofilizacie pre veterinarne lekarstwo. Imunoprofylaxia 1967; 2: 205.
  • 6. Heckly R.J. Preservation of bacteria by lyophilization. Adv Appl Microbiol. 1961; 3:1.
  • 7. Lahl WJ, Braun SD. Enzymatic production of protein hydrolysates for food use. Food Technol 1994; 68-71.
  • 8. Mac Kenzie AP. The physico-chemical basic for freeze-drying process, w: Developments in Biological Standardization, vol. 36. S. Karger, Basel-Muenchen-Paris-London-New York-Sydney, 1977, s. 51.
  • 9. Ustawa o kosmetykach. Dz.U. Nr 213, poz. 2158, 2004 r.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3c69bb73-2829-4e0c-a485-834f49eea97a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.