PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2001 | 47 | 1 |

Tytuł artykułu

Wplyw fenyloalaniny i siarczanu wanadylu na zawartosc paklitakselu i 10-deacetylobakkatyny III w kalusie Taxus cuspidata Sieb. et Zucc.

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
In the work an effect of phenylalanine and vanadyl sulfate on paclitaxel and 10-DAB III accumulation in callus of Taxus cuspidata were examined using HPLC method. Phenylalanine and vanadyl sulfate had a bigger influence on paclitaxel accumulation that on 10-deacetylbaccatin III accumulation. The content was changing depending on the effect of substances from 3.32 µg/g dry wt (after adding vanadyl sulfate to the medium for 3 days) to 56.49 µg/g dry wt (after adding phenylalanine for 6 days). Controls in this period of time varied from 0 to 27.52 µg/g dry wt. The contents of 10-deacetylbaccatin III increased from 143.14 µg/g dry wt (affected by phenylalanine over the period of 3 days) to 302.90 µg/g dry wt (after phenylalanine in tissue culture for 12 days). In the controls the content of 10-DAB III depending on the length of tissue culture was changing from 132.30 µg/g dry wt to 288.18 µg/g dry wt.
EN
W pracy zbadano wpływ fenyloalaniny i siarczanu wanadylu na zawartość paklitakselu i 10- deacetylobakkatyny III w tkance kalusowej Taxus cuspidata, stosując metodę HPLC. Fenyloalanina i siarczan wanadylu mają większy wpływ na wytwarzanie paklitakselu w kalusie Taxus cuspidata niż na tworzenie się 10-deacetylobakkatyny III. Ilość 10-DAB III zwiększała się jedynie w kalusie rosnącym przez 3 dni na pożywce z siarczanem wanadylu. Zawartość paklitakselu zmieniała się zależnie od czasu działania związków od 3,32 µg/g s.m. (pod wpływem działania siarczanu wanadylu przez 3 dni) do 56,49 µg/g s.m. (pod wpływem fenyloalaniny działającej 6 dni). Kontrola w tym samym czasie wahała się od 0 do 27,52 µg/g s.m. Zawartość 10-DAB III wzrastała od 143,14 µg/g s.m. (pod wpływem fenyloalaniny przez 3 dni) do 302,90 µg/g s.m. (po fenyloalaninie w hodowli przez 12 dni). W kontroli ilość 10-DAB III zależnie od czasu hodowli zmieniała się od 132,30 µg/g s.m. do 288,18 µg/g s.m.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

47

Numer

1

Opis fizyczny

s.22-28,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, ul.Banacha 1, 02-097 Warszawa
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. WANI M.C. i wsp.: J. Am. Chem. Soc. 1971, 93, 23.
  • 2. WICKREMESINHE E.R.M., ARTECA R.N.: XXI Taxus species (yew): In vitro culture, and the production of taxol and other secondary metabolites. In: Biotechnology in Agriculture and Forestry (Ed. Y.P.S. Bajaj). Springer-Verlag, Berlin-Heidelberg 1998, s. 415.
  • 3. ROTE Liste. Service GmbH, Frankfurt, ECV Editio Cantor Aulendorf 1998.
  • 4. HOLTON R.A. i wsp.: J. Am. Chem. Soc. 1994, 116, 1597.
  • 5. NICOLAOU K.C. i wsp.: Nature 1994, 367, 630.
  • 6. MENHARD B., ZENK M.H.: Phytochem. 1999, 50, 763.
  • 7. YUKIMUNE Y. i wsp.: Nat. Biotech. 1996, 14, 1129.
  • 8. SCON J.H. i wsp.: IX International Congress on Plant Tissue and Cell Culture. Jerusalem (Israel) 1998, Abstracts, s. 107.
  • 9. FURMANOWA M., SYKŁOWSKA-BARANEK K.: Biotech. Lett. 2000, 22, 683.
  • 10. RANGASHWAMY N.S.: Phytomorphol. 1961, 11, 109.
  • 11. THEODORIDIS G. i wsp.: Chromatographia 1998, 47, 25.
  • 12. THEODORIDIS G. i wsp.: J. Chromatogr. 1998, A 802, 297.
  • 13. FURMANOWA M. i wsp.: Biotech. Lett. 2000, 22, 1449.
  • 14. CUSIDO R.M. i wsp.: Plant Sci. 1999, 146, 101.
  • 15. FURMANOWA M. i wsp.: Plant Cell Tissue Organ Cult. 1997, 49, 75.
  • 16. CROOM E.M.: Taxus for taxol and taxoids. In: Taxol - Science and application (Ed. M. Suffhess). CRC Press, Boca Raton, New York-London-Tokyo 1995, s. 37.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3c21b7bf-63c8-4a45-9898-2fc95e66631a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.