3. Clement D., Sawchuk L.: Iron status and sports performance. Sports Med., 1984, 1, 65.
4. Cook J.D.: Methods in haematology, Iron, New York, Churchill Livingstone, 1980, 1, 82.
5. Deuster P.A., Kyle S.B., Moser P.B., et al.: Nutritional survey of highly trained women runners. Am. J. Clin. Nutr., 1986, 45, 954.
6. De Wijn J.F., De Jongste J.L., Mosterd W., et al.: Haemoglobin packed cell volume serum iron and iron binding capacity of selected athletes during training. J. Sports Med., 1971, 11, 42.
7. Finch C.A., Gollnick P.D., Chesnut C.H., et al.: Lactose acidosis as a result of iron deficiency. J. Clin. Invest., 1979, 64, 129.
8. Guglielmini C., Casani I., Patrocchini M., et al.: Reduction of Hb levels during the racing season in nonsideropenic professional cyclists. Int. J. Sports Med., 1989, 10, 352.
9. Haymes E.M.: Nutritional concerns: need for iron. Med. Sci. Sports Exerc., 1987, 19, 5, 197.
10. Haymes E.M., Spillman D.M.: Iron status of women distance runners, sprinters and control women. Int. J. Sports Med., 1989, 10, 430.
11. Hunding A., Jordal R., Paulev P.E.: Runners anemia and iron deficiency. Acta Med. Scand., 1981, 209, 315.
13. Lamanca J.J., Haymes E.M., Daly J.A., et al.: Sweat iron loss of male and female runners during exercise. Int. J. Sports Med., 1988, 9, 52.
14. Lampe J.W., Slavin J.L., Apple F.S.: Poor iron status of women runners training for a marathon. Int. J. Sports Med., 1986, 7, 111.
15. Lemon P.W.R.: Effect of exercise on protein requirements. J. Sports Scien., 1991, 9, 53.
16. Łukjan H., Szpak A., Rość D., i in.: Niektóre uwarunkowania niedokrwistości występujące wśród kobiet pracujących w rejonie białostockim ze szczególnym uwzględnieniem nawyków i sposobu żywienia. Żyw. Człow. Metab., 1988, 15, 3, 190.
17. Magazanik A., Weinstein Y., Abarbanel J., et al.: Effect of an iron supplement on body iron status and aerobic capacity of young training women. Eur. J. Appl. Physiol., 1991, 62, 317.
18. Malczewska J., Raczyński G.: Poziom żelaza i niektórych wskaźników hematolgicznych u dzieci uprawiających pływanie i lekką atletykę. Wych. Fiz. Sport 1990, 4, 25.
19. Nöcker J.: Die Ernährung des Sporttlers Hofmann-Verlag Schorndorf. 1983.
20. Pawelski S., Maj S.: Normy i kliniczna interpretacja badań diagnostycznych w medycynie wewnętrznej. Warszawa, PZWL, 1987.
21. Perrkio M., Jansson L., Brooks G., et al.: Work performance in iron deficiency of increasing severity. J. Appl. Phys., 1985, 58, 5, 1477.
22. Piekarska J., Łoś-Kuczera M.: Skład i wartość odżywcza produktów spożywczych. Część I-VII. Warszawa, PZWL, 1983.
23. Rafalski H., Świtoniak T., Kęsy-Dąbrowska I: Żywienie a niedokrwistość z niedoboru żelaza u kobiet. Cz. V. Podsumowanie. Żyw. Człow. Metab., 13, 4, 256.
24. Risser W.L., Lee E.J., Poindexter H.B.W., et al.: Iron deficiency in male athletes: its prevalence and impact on performance. Med. Sci. Sports Exerc., 1988, 20, 2, 116.
25. Robertson J.D., Maughan R., Davidson R.: Faecal blood loss in response to exercise. Brit. Med. J., 1987, 295, 303.
26. Samyn W.: „True” ascorbic acid in plasma and serum: investigation of a new method. Clin. Chim. Acta 1983, 133, 111.
27. Seiler D., Nagel D., Franz H., et al.: Effects of long- distance running on iron metabolism and hematological parameters. Int. J. Sports Med., 1989, 10, 357.
28. Snyder A.C., Dvorak L.L., Roepke J.B.: Influence of dietary iron source on measures of iron status among female runners. Med. Sci. Sports Exerc., 1989, 21, 1, 7.
29. Spodaryk K.: Żelazo a wydolność fizyczna. Sport Wyczyn., 1988, 6, 282, 35.
30. Szczygieł A., Bułhak-Jachymczyk B., Nowicka L., i in.: Normy żywienia Instytutu Żywności i Żywienia zaktualizowane w 1980 roku. Żyw. Człow. Metab., 1983, 10, 2, 143.
31. Szczygieł A., Bułhak-Jachymczyk B., Nowicka L., i in.: Normy żywienia i wyżywienia. Cz. I. Normy żywienia. Warszawa, Wydawn., IŻŻ, 1987.
32. Szczygłowa H., Szczepańska A., Ners A., i in.: Album fotografii produktów i potraw o zróżnicowanej wiekości porcji. Pod red.: W.B. Szostaka. Warszawa, Wydawn., IŻŻ, 1982.
33. Szewczyński J.: uwarunkowania poziomu hemoglobiny u dziewcząt w wieku 15-19 lat ze szczególnym uwzględnieniem czynników społeczno-bytowych. Cz. II. Ocena ilościowa sposobu żywienia. Roczn., PZH, 1980, 31, 29.
34. Szpak A., Łukjan H., Rość D, i in.: Związki między sposobem żywienia, czynnikami społeczno-bytowymi a niedokrwistością w badaniach epidemiologicznych pracowników dużych zakładów produkcyjnych w rejonie białostockim. Żyw. Człow. Metab., 1988, 15, 3, 203.
35. Thompson P., Mazur E.: Another medical misnomer? Physiol. Sports Med., 1986, 14, 5, 49.
36. Tiedt H.J., Grimm M., Kuhne K., et al.: Eisen, Kupfer, Zink, Calcium und Magnesium in Serum bei Leistungssportlern, Freizeit- und Erholungssportlern und Sportstudenten. Med. Sport 1988, 28, 3, 87.
37. Wartanowicz M., Ziemlański Ś.: Rola witaminy C (kwasu askorbinowego) w fizjologicznych i patologicznych procesach ustroju człowieka. Żyw. Człow. Metab., 1992, 19, 3, 193.
38. White H.S.: Iron deficiency in young women. Amer. J. Publ. Health 1970, 60, 659.
39. Wim H., Saris M.: Ernahrungsgewohnheiten bei Elitesportlern Leistungssport, 1990, 20, 1, 5. 40. Yoshimura H.: Anemia during physical training (Sports anemia), Nutr. Review., 1970, 28, 1.