PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 08 | 4 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka skladu cukrowego miodow nektarowych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Charakterystyczne profile cukrowe miodów nektarowych sześciu odmian określono poprzez rozdział cukrów metodą HPLC. Otrzymano frakcje fruktozy, glukozy, di-, trisacharydów oraz dwie frakcje wyższych oligosacharydów, z których jedna zawierała tetra-, penta- oraz hexasacharydy, natomiast druga cukry większe niż heptasacharydy. Określono procentową zawartość poszczególnych frakcji w suchej masie miodów oraz stosunki fruktozy do glukozy (F/G). Potwierdzono występowanie zależności między składem cukrowym a odmianą miodu, choć tylko w przypadku miodów rzepakowych zależność ta była jednoznacznie wyraźna. Miody rzepakowe zdecydowanie różniły się od pozostałych odmian. W przeciwieństwie do wszystkich innych miodów zawierały więcej glukozy niż fruktozy, najmniejszą ilość di- i trisacharydów oraz minimalne ilości bądź wcale nie zawierały frakcji tetra-, penta- i hexasacharydów. Miody akacjowe cechowała najwyższa zawartość fruktozy, di- i trisacharydów oraz najniższa glukozy i cukrów większych od heptasacharydów, których z kolei najwięcej występowało w miodach lipowych. Zauważono także, że w miodach rzepakowych, lipowych, wielokwiatowych i wrzosowych oligosacharydów wyższych niż heptasacharydy było więcej niż trisacharydów.
EN
Specific sugar profiles of six different origins nectar honeys were established. Separation of honey sugars by HPLC resulted in following fractions: fructose, glucose, di-, tri saccharides and two fractions of higher oligosaccharides; first one containing tetra-, penta and hexasaccharides and a second oligosaccharides higher than heptasaccharides. The contents of particular fractions in a dry mass of honeys were determined as well as ratios of fructose to glucose concentrations (F/G). Some correlations between a sugar composition and a type of honey were found, however, only rape honeys presented really distinctive relation. These honeys differed significantly from other types, i.e. contrary to others rape honeys contained more glucose than fructose, the lowest concentration of di- and trisaccharides and did not contain or contained very low amounts of tetra-, penta- and hexasaccharides. Acacia honeys featured a highest concentration of fructose, di- and trisaccharides but the lowest concentration of glucose and oligosaccharides higher than heptasaccharides. These sugars were found in the highest concentration in linden honeys. It was also found that the concentration of oligosacharides higher than heptasacharides in rape, linden, floral and heather honeys was higher than trisaccharides.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

4

Opis fizyczny

s.89-100,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Biochemii i Mikrobiologii, Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, 60-967 Poznań, Al. Niepodległości 10

Bibliografia

  • [1] Curyło J.: Charakterystyka polskich miodów pszczelich i ich namiastek syropów pszczelich sokowych (SPS), Pszczelnicze Zeszyty Naukowe, 1973, 159.
  • [2] Curyło J., Demianowicz A., Gendarska G., Kirkor S., Konopacka Z., Wowryń T., Woyke J.: Hodowla pszczół, PWRiL, Warszawa 1983.
  • [3] Crane E.: Honey. A Comprehensive Survey, Heinemann, London 1976.
  • [4] Deifel A.: Gaschromatographische Bestimung der Zucker im Honig, Deutsche Lebensmittel-Rundschau, 81, 1985, 209.
  • [5] Deifel A., Gierschner K., Vorwohl G.: Saccharose im Honig. Transglucosidierungseigenschaften der Honigsacchrase, Deutsche Lebensmittel-Rundschau, 81, 1985, 280.
  • [6] Doner L.: The Sugars of Honey - A Review, J. of Sci., Food and Agriculture, 28, 1977, 443.
  • [7] Fedorowska Z., Zborowski J.: Porównawcze badania polskich miodów rzepakowych ze zbiorów w latach 1959, 1966, 1967 i 1969, Acta Polonica Pharmacia, XXIX, 1972.
  • [8] Földhazi G.: Analysis and quantitation of sugars in Honey of different botanical origin using High Performance Liquid Chromatography, Acta Alimentaria, 23, 1994, 299.
  • [9] Fox P.: Food Enzymology tom II, London, New York 1991.
  • [10] Gałuszka H.: Miód pszczeli - powstawanie, wartość odżywcza, zastosowanie, Sądecki Bartnik, Nowy Sącz, 1998.
  • [11] Hadorn H., Zürcher K., Strack Ch.: Gaschromatographische Bestimmung der Zukerarten in Honig, Mitt. Gebiete Lebensmittel und Hygene, 65, 1974,198.
  • [12] Hadorn H., Zürcher K.: Zuckerspektrum und Kristallisationstendenz von Honigen, Mitt. Gebiete Lebensmittel und Hygene, 65, 1974, 407.
  • [13] Held T., Vorwohl G.: Naturliches Vorkommen von Dextrinen in Honigtauhonigen von Metcalfa pruinosa (Say), Apidologie, 25, 1994,449.
  • [14] Krauze A.: Sugar spectrum of polish nectar and honeydew honeys, Acta Alimentaria Polonica, XVII/XLI, 1991, 111.
  • [15] Mateo R., Bosch-Reig F.: Sugar profiles of Spanish unifloral honeys, Food Chemistry, 60, 1997, 33.
  • [16] Maurizio A.: Das Zuckerbild Bluttenreiner Sortenhonige, Annales de 1’ Abeille, 7, 1964, 289.
  • [17] Official Methods of Analysis of Association of Official Analytical Chemists, Washington 1990, 15 th edition, 11025-11031.
  • [18] PN-88/A-77626: Miód pszczeli.
  • [19] Swallow K., Low H.: Analysis and Quantitation of the Carbohydrates in Honey Using High-Performance Liquid Chromatography, J. of Agriculture and Food Chemistry, 38, 1990, 1828.
  • [20] White J.: Honey, Advances in Food Research, 24,1978,287.
  • [21] Zürcher K., Maurizio A., Hadom H.: Untersuhungen an Handelshonigen mit spezieller Berucksichtigungu des Zukerspekrums, Apidologie, 6,1975, 59.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-39ebba13-cc98-4e55-a255-57056dc7b2f3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.