PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 14 | 2 |

Tytuł artykułu

Evaluation of orange juices on the base of selected authenticity markers

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Ocena autentycznosci soku pomaranczowego na podstawie wybranych wyroznikow

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Samples of orange juices were evaluated according to standard criteria in Code of Practice and compared with standard RSK values (Richtwerte und Schwankungsbreiten bestimmter Kennzahlen). In 15 orange juices, the content of chlorides, total acidity, volatile acids and ammonia did not exceed values in Code of Practice. It was found that samples F and K (66.30 g/dm3 and 57.65 g/dm3) contained more glucose than is allowed by Code of Practice. Juices G and K did not exceed RSK values for the D-isocitric acid content (103.68 g/dm3 and 109.96 g/dm3). Criterion according to citric and D-isocitric acid ratio corresponded to the normal values in 100% orange juice in samples G, K, L and also in 12% orange nectar P (69.3; 118.6; 51.4 and 72.3).
PL
Próbki soków pomarańczowych oceniano pod względem zgodności z kryteriami Code of Practice (CP) i porównywano z wartościami standardowymi RSK (Richtwerte und Schwankungsbreiten bestimmter Kennzahlen). We wszystkich 15 badanych sokach kwasowość ogólna, zawartość chlorków, lotnych kwasów i amoniaku nie przekraczała wartości podanych w CP. Stwierdzono, że próbki F i K zawierały więcej glukozy (odpowiednio 66.30 g/dm3 i 57.65 g/dm3) niż jest to dopuszczone przez CP, z kolei soki G i K osiągnęły najwyższe zawartości kwasu D-izocytrynowego (odpowiednio 103.68 g/dm3 i 109.96 g/dm3). Kryteria stosunku stężeń kwasów cytrynowego i D-izocytrynowego spełniały próbki soków 100% G, K i L oraz nektarów 12% P. Odpowiednie wartości wynosiły: 69.3; 118.6; 51.4 i 72.3.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

14

Numer

2

Opis fizyczny

p.155-165,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Slovak University of Technology, Radlinskeho 9, 812 37 Bratislava, Slovak Republic
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Act No. 152 of the National Council of Slovak republic of 27 June 1995 on foodstuffs, Statute Book No. 152, art. 5, 1995, 1482-1490.
  • [2] Bohačenko I.: Problematika falšování potravin a možné způsoby ochrany spotřebitele. Výživa a potraviny, 2002, 2 (55), 61-62.
  • [3] Voldřich M., Skálová P., Kvasnička F., Cuhra P., Kubík M., Pyš P.: Authenticity of 100 % Orange Juice in the Czech Market in 1996-2001. Czech J. Food Sci., 2002, 2 (20), 83-88.
  • [4] Council Directive 2001/110/EC of 20 December 2001 on the harmonization of the laws of the Member States relating to honey. Official Journal of the European Communities, 2002, L 10, 47-52.
  • [5] Code of Practice for Evaluation of Fruit and Vegetable Juices. Association of the Industries of Juice and Nectars from Fruits and Vegetables of the European Economic Community, Brussels, Belgium, 1999.
  • [6] RSK values. The Complete manual, guide values and ranges of specific numbers including the revised methods of analysis. Verband der Deutschen Fruchtsaftindustrie e.V., Bonn, 1987.
  • [7] Decree No. 1882/2004-100: Decree of Ministry of Agriculture of Slovak republic and Ministry of Health of Slovak republic of 21 June 2004 No. 1882/2004-100, concentring the issuing of the 31. Head of Food Code of Slovak republic adopte fruit juices and some similar products fo human consume.
  • [8] Decree No. 1813/3/2003-100 of Ministry of Agriculture of Slovak republic and Ministry of Health of Slovak republic of 9 June 2003. Decree of registered cultivar. Journal MoA SR, Bratislava NOI, 2003.
  • [9] Kvasnička F., Voldřich M., Pyš P., Vinš I.: Determination of Isocitric Acid in Citrus Juice - A Comparison of HPLC, Enzyme Set Capillary Isotachophoresis Methods. J. Food Comp. Anal., 2002, 6 (15), 685-691.
  • [10] Ježek J., Suhaj M.: Application of capillary isotachophoresis for fruit juice authentication. J. Chromatogr. A, 2001, 1-2 (916), 185-189.
  • [11] Saavedra L., García A., Barbas C.: Development and validation of a capillary electrophoresis method for direct measurement of isocitric, citric, tartaric and malic acids as adulteration markers in orange juice. J. Chromatogr. A, 2000, 1-2 (881), 395-401.
  • [12] Barden T. J., Croft M. Y., Murby E. J., Wells R. J.: Gas chromatographic determination of organic acids from fruit juices by combined resin mediated methylation and extraction in supercritical carbon dioxide. J. Chromatogr. A, 1997, 1-2 (785), 251-261.
  • [13] Wallrauch S., Raethe W.: Germany: RSK values – guidelines and tolerances for specific constituents in fruit juice. In: Nagy S., Attaway J. A., Rhodes M. E.: Adulteration of fruit juice beverages. Marcel Dekker, Inc., New York, Basel 1998, s. 405-469.
  • [14] Suhaj M., Kováč M.: Metódy identifikácie falšovania a autentifikácie potravín, 1. Ovocné šťavy. Bull PV, 1999, 4 (38), 203-222.
  • [15] Príbela A.: Analýza potravín – cvičenie. SVŠT, Bratislava 1987.
  • [16] Karovičová J., Greif G., Kohajdová Z., Hybenová E.: Využitie štatistických metód multivariačnej analýzy pri hodnotení mliečne fermentovaných zeleninových štiav. Bull PV, 2001, 2 (40), 119-131.
  • [17] Karovičová J., Kohajdová Z., Greif G., Lukáčová D.: Hodnotenie zeleninových štiav fermentovaných baktériami mliečneho kysnutia. Bull PV, 2001, 4 (40), 285-299.
  • [18] Karovičová J., Kohajdová Z., Šimko P., Lukáčová D.: Using capillary isotachophoresis for the determination of biogenic amines and D-isocitric acid in food products. Nahrung/Food, 2003, 3 (47), 188-190.
  • [19] Dijksterhuis G., Eilers P.: Modelling time-intensity curves using prototype curves. Food Qual. Pref., 1997, 2 (8), 131-140.
  • [20] Dijksterhuis G., Flipsen M., Punter P.: Principal componenet analysis of TI - curves three methods compared. Food Qual. Pref., 1994, 1-2 (5), 121-127.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3980b2ce-f49f-4e48-8efd-90f4268a6987
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.