PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 417 |

Tytuł artykułu

Badanie kinetyki procesu konwekcyjnego suszenia cebuli w warunkach konwekcji naturalnej

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano wpływ temperatury i prędkości przepływu powietrza suszącego na proces suszenia cienkiej warstwy plasterków cebuli. Pomiary przeprowadzono dla dwóch grubości plasterków, trzech temperatur i trzech prędkości przepływu powietrza. Określono początkowe wartości pól powierzchni przekrojów i pól „fizjologicznych” powierzchni bocznych, potrzebne do określenia ich wpływu na kinetykę suszenia. Dane pomiarowe przedstawiono w postaci formuł empirycznych. Przeprowadzono wstępną analizę zawartości witaminy C w suszu od parametrów procesu suszenia.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

417

Opis fizyczny

s.93-106,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • Jayaraman, K.S, Das-Gupta, D.K., 1992. Dehydration of fruits and vegetables: recent developments in principles and techniques. Drying Technology, 10: 1-50.
  • Jayas D.S., S.Cenkowski, S.Pabis, W.E.Muir, 1992. Review of thin-layer drying and wetting equations. Drying Technology, 9: 551-558.
  • Mazza G., M.LeMaguer, 1980. Dehydration of onion: some theoretical and practical considerations. J. Food Technol., 15: 181-194.
  • Pabis, S. 1982. Teoria konwekcyjnego suszenia produktów rolniczych. PWRiL, Warszawa.
  • Pabis, S. 1982. Instrukcja opracowania metod pomiarów średniej zawartości wody w zależności od czasu suszenia w warunkach konwekcji naturalnej. Projekt badawczy nr5 5514 91 02, praca nie publikowana.
  • Piotrowska E., J.Wierzejski, 1993. Metodyka pomiarów średniej zawartości wody w plasterkach cebuli w zależności od czasu suszenia w warunkach konwekcji naturalnej. Sprawozdanie z realizacji zadania. Proj. bad. nr 5 5514 91 02, praca nie publikowana.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-39735fb8-56ff-4c80-a8f5-b4275c6f28c0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.