PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 07 | 2 |

Tytuł artykułu

Chemical composition of the selected varieties and strains of oat

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Apart from many factors, quality of both plant and animal raw materials plays a crucial role in quality of food products as early as the beginning of the manufacturing process. It is clearly visible in plant raw materials in which quality at least at a certain stage can not be controlled by man. A sudden change in weather conditions can cause a big difference in technological parameters of the same variety of corn grown in different regions of the country during the harvest time. The criteria of purchase of the already mentioned corns are very simple and in case of oat very limited. It concerns some parameters pertaining to the science of commodities and that is all. Yet a grain does not only consist of shape, mass, density and colour. It mainly contains protein, starch, fat, cellulose and recently very popular ß-glucans. Mixing corns of different varieties, or the same variety, but of different parameters contributes to an average value of chemical properties, and consequently to obtaining commercial oat of general (poor) quality. A high health quality of oat due to its specific chemical composition should make technologists point out which varieties are to be used to either manufacture diet products, or fodder.
PL
Skład chemiczny owsa, zarówno pod względem ilościowym jak i jakościowym, decyduje o dużej przydatności tego zboża w żywieniu człowieka. Zawartość składników odżywczych w owsie w znacznym stopniu różni się od zawartości w pozostałych zbożach. W niniejszej pracy przeprowadzono analizę składu chemicznego dziewiętnastu odmian i rodów owsa. Na podstawie otrzymanych wyników stwierdzono, iż niektóre odmiany mogą być cennym surowcem do produkcji żywności. Oznaczone wysokie zawartości białka, tłuszczu, skrobi, błonnika dla niektórych odmian i rodów owsa takich jak: Hetman, Akt, Chwat, Skrzat, mogą decydować o przydatności w przemyśle produkującym środki dietetyczne. Wysoka zawartość błonnika w przypadku: Aktu, Kasztana, Bajki, Komesa, Szakala, CHD 1598, Sama, mogą kwalifikować te odmiany i rody do produkcji preparatów błonnikowych. W przypadku Kasztana uzyskano najwyższy wskaźnik zawartości tłuszczu.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

2

Opis fizyczny

p.84-91,fig.

Twórcy

autor
  • Academy of Agriculture, Krakow, Poland

Bibliografia

  • [1] AOAC Standard nr. 985.29.
  • [2] Bhatty R.S.: Extraction and Enrichment of (1-3), (l-4)-beta-D-Glucan from Barley and Oat Bran, Cereal Chemistry, 70, 1993, 73.
  • [3] Brown C.M., Craddock V.P., Mckenzier R.I.M.: Crop. Soi., 17, 1977, 145.
  • [4] Fortuna T., Gibiński M., Nowotna A.: Ćwiczenia z analizy żywności, Kraków 1992, 99.
  • [5] Hensel W.: Polska starożytna, Ossolineum, Wrocław 1980.
  • [6] Gąsiorowski H.: Owies-chemia i technologia, PWRiL, Poznań 1995.
  • [7] Gąsiorowski H., Klockiewicz-Kamińska A., Górecka D.: Charakterystyka polskiego owsa (cz. 2), Technologiczne wskaźniki jakości polskiego owsa, Przegląd Zbożowo-Młynarski, 4, 1997, 23.
  • [8] Gąsiorowski H., Urbanowicz M.: Owies - roślina XXI wieku (cz. III), Tłuszcze i węglowodany, Przegląd Zbożowo-Młynarski, 36, 1992, 2.
  • [9] ICC Standard Nr. 122.
  • [10] Jermakov A.J., Smirnows M.: Metody biochimiczieskowo isliedowanija rastienij, Sielsko, Moskva 1952.
  • [11] Kirh R.S., Sawyer R.: Person’s Composition and Analysis of Foods, Longman 1991.
  • [12] Luhaloo M., Martensson A.C., Andersson R., Aman P.: Compositional analysis and viscosity measurements of commercial oat brans, Journal of the Science of Food and Agriculture, 76, 1998, 142.
  • [13] Matz S.A.: Oat in cereal, Science AV i Pub., Co Westport CE, 1969.
  • [14] Paton D.: Oat starch, Extraction, Purifaction and Pasting Properties, Staerke, 29, 1977, 149.
  • [15] PN-68/A-74014, Oznaczenie zawartości popiołu ogólnego w ziarnie zbóż i produktach zbożowych.
  • [16] Pomeranz Y.: Advances in cereal science and Technology, Vol.5, st. Paul, 1987.
  • [17] Wood P.J.: Aspect of the chemistry and nutritional effects of non-starch polysaccharides of cereal, Developments in Carbohydrate Chemistry, Alexander R.I., Zobel H.Z., St. Paul, MN: Amer. Assoc. Cereal Chem, 293.
  • [18] Zając K.: Zarys metod statystycznych, PWE, Warszawa, 1994.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-39407391-5db5-4dc1-924d-2525118ecda5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.