EN
It was shown that both the dates of thinning catches of fish during the season and the type of ponds had a highly significant (p=0.01) effect on the values of 4 investigated traits of the carp body. The highest values of the discussed associations of traits were obtained in carp from 5 experimental ponds and the lowest from a control pond. Towards the end of the season the highest values of increases (W) in body weight were observed in 3 experimental ponds (with fish stocks of 1800 and 2400 indiv. ha-1) and the lowest in the control pond (1200 indiv. ha-1).
PL
Scharakteryzowano badania, prowadzone w 1983 roku, realizowane w 6 stawach (a 1000 m2). W pięciu stawach grupy doświadczalnej o obsadzie 1800 i 2400 szt ha-1, stosowano 5 czynników intensyfikacyjnych m.in. intensywne nawożenie mineralne (NPK) w ilości 900 kg ha-1, jesienny zalew oraz letnie rozrzedzenie obsad. Szósty staw o obsadzie 1200 szt ha-1 stanowił kontrolę (tabele I i II). Próby do badań pobierano losowo w czerwcu, lipcu, sierpniu i październiku w ilości 30-100 szt z każdego stawu (tabela III). Każdorazowo dokonywano pomiarów długości całkowitej ryb (Lt), długości ciała (Lc), maksymalnej wysokości (Alt) i masy ciała (W). W trakcie sezonu ryby we wszystkich stawach żywiono jęczmieniem (ad libitum). Materiał empiryczny poddano analizie statystycznej, wyniki której przedstawiono w tabelach V-IX i na rycinie 1. W analizie tej użyto dwuczynnikowej analizy wariancji, gdzie obiektem czynnika 1 były 4 terminy pomiarów (odłowów), zaś obiektem czynnika 2 wszystkie badane stawy (tabela II). Grupowanie nieróżniących się średnich w tzw. jednorodne grupy przeprowadzono testem Duncana. Przy pomocy dwuczynnikowej analizy wariancji (test F) wykazano, że zarówno terminy odłowów (VI, VII, VIII, X), jak i rodzaj stawów miały istotny (p=0,01) wpływ na wartości badanych cech ryb. W podobny sposób dla tych cech kształtowała się interakcja "terminy x stawy" (tabela V). Najwyższe wartości omawianych cech uzyskano u karpi ze stawów grupy doświadczalnej, najniższe w stawie kontrolnym (tabele VI-IX). Analogicznie kształtowały się w badanych stawach podstawowe wskaźniki produkcyjne: przeżywalność obsad, produkcja oraz przyrosty brutto (tabela IV). W przypadku masy ciała (W) wykazano, że we wszystkich terminach wystąpiło istotne zróżnicowanie (tabela IX), przy czym charakter przebiegu wzrostu tej cechy w seząnie był odmienny w stosunku do pozostałych cech (ryc. 1). W końcu sezonu najwyższe wartości cechy W stwierdzono u karpi z 3 stawów o obsadzie 1800 szt ha-1 i 2400 szt ha-1, najniższe zaś w stawie kontrolnym (1200 szt ha-1). W pozostałych stawach grupy doświadczalnej końcowe wartości tej cechy były pośrednie i wzajemnie zbliżone.