PL
Cholesterol (cholest-5-en-3ß-ol), steroidowy alkohol, którego cząsteczka składa się z 27 atomów węgla występuje powszechnie w komórkach ssaków. Jeżeli na cholesterol działa powietrze, szczególnie przy podwyższonej temperaturze, w obecności światła lub promieniowania, jego cząsteczka łatwo ulega utlenieniu, tworząc wiele utlenionych pochodriych. Z tego względu na skutek przetwarzania i przechowywania, szczególnie w niewłaściwych warunkach, w żywności zwiększa się zawartość oksysteroli. Oksysterole pokarmowe ulegają wchłonięciu, a następnie są selektywnie transportowane w chylomikronach i w innych frakcjach lipoprotein osocza o małej gęstości (VLDL-e i LDL-e). In vivo cholesterol może ulegać oksydacji drogą enzymatyczną, głównie w czasie biosyntezy kwasów żółciowych i hormonów steroidowych. Wiadomo ponadto, że cholesterol in vivo może także ulegać utlenieniu drogą wolnorodnikową przez rodnik hydroksylowy (HO·) oraz rodniki alkoksylowe (RO·) i peroksylowe (ROO·), które powstają w czasie peroksydacji lipidów. Przypuszcza się, że niektóre oksysterole biorą udział w inicjowaniu powstawania oraz rozwoju zmian miażdżycowych z powodu ich toksycznego działania na komórki śródbłonka i komórek mięśni gładkich ściany tętnicy, co obserwowano w badaniach w hodowli in vitro i in vivo. W tej pracy omówiono wyniki badań dotyczących roli oksysteroli w miażdżycy.
EN
Cholesterol (cholest-5-en-3ß-ol), a twenty seven-carbon steroid alcohol is ubiquitously present in mammalian cells. When cholesterol is exposed to air, particularly in the presence of heat, light or radiation, cholesterol molecule easily undergoes oxidation to form many oxygenated derivatives. Therefore, manufacturing and storage, particularly in improper conditions increase the content of oxysterols in food. Oxysterols are absorbed from diet, and then selectively absorbed and transported via chylomicrons and then in the plasma lipoprotein fractions of lower density (VLDLs and LDLs). In vivo cholesterol may also undergo enzymatic oxidation, mainly during the biosynthesis of bile acids and steroid hormones. However, it is known that in vivo cholesterol can be oxidized also by hydroxyl radical (HO·) as well as by alkoxyl (RO·) and peroxyl (ROO·) radicals formed during lipid peroxidation. Some oxysterols have been implicated in the initiation and progression of atherosclerosis due to their toxicity to arterial endothelial and smooth muscle cells observed both in vitro and in vivo. In this paper the results of research on the role of oxysterols in atherosclerosis are reviewed.