PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 31 | 2 cz.1 |

Tytuł artykułu

Wykorzystanie promieniowania jonizujacego do utrwalania artykulow rolno-spozywczych

Warianty tytułu

EN
Application of ionising radiation for preservation of food products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

Opis fizyczny

s.504-509,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Chemii i Techniki Jadrowej, Warszawa
autor
  • Instytut Chemii i Techniki Jadrowej, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Irradiation for food safety and quality., Ed. P. Loaharanu, International Atomic Energy Agency, USA Pensylvania, Lancaster, 2001.
  • 2. Szot Z.: Napromieniowanie żywności. Postępy techniki jądrowej. 1992, 35, 7-8, 375-408.
  • 3. Official Journal of the European Communities. Directive 1999/2/EC of the European Parliament and of the Council. of 22 February 1999 on the approximation of the laws of the Member States concerning foods and food ingredients treated with ionising radiation.
  • 4. Official Journal of the European Communities. Directive 1999/3/EC of the European Parliament and of the Council of 22 February 1999 on the establishment of a Community list of foods and food ingredients treated with ionising radiation.
  • 5. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 15 stycznia 2003 r. w sprawie warunków napromieniowania środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego, ich wykazów, maksymalnych dawek napromieniowania oraz wymagań w zakresie znakowania i wprowadzania do obrotu (Dz.U. Nr 37/2003, poz. 327).
  • 6. Twentieth Annual Meeting of the International Consultative Group on Food Irradiation, Summary Report, 7-9 October 2003, IAEA, Vienna.
  • 7. Technical Reports Series no. 409, Dosimetry for Food Irradiation., IAEA, Vienna, 2002.
  • 8. Commission of the European Communities: Report from the commission on food irradiation for the year 2002. Brussels, 25.2.2004 COM (2004) 69 final.
  • 9. Migdał W., Kosmal W., Malec-Czechowska K.: Experimental plant for food irradiation. Adv. of Nucl. Technol., 1992, 3-4, 189.
  • 10. Migdał W., Maciszewski W., Gryzłow A.: Application of “Elektronika 10-10” electron linac for food irradiation. Radiat. Phys. Chem., 1995, 46, 4-6, 749.
  • 11. Migdał W., Waliś L., Chmielewski A.G.: The pilot plant for electron beam processing. Radiat. Phys. Chem., 1993, 42, 1-2, 567.
  • 12. Fact Sheet Nr 237, January 2002, Geneva, WHO.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-382fc46b-2d21-4441-8183-1db8367f07ee
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.