PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 31 | 2 cz.1 |

Tytuł artykułu

Wybrane aspekty sposobu zywienia pacjentow ze schylkowa niewydolnoscia nerek leczonych dializa otrzewnowa

Warianty tytułu

EN
Selected aspects of nutritional status of patients with end-stage rental disease undergoing peritoneal dialysis

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena żywienia pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek leczonych metodą ciągłej ambulatoryjnej dializy otrzewnowej (CADO) pod względem wartości energetycznej oraz zawartości białka, wapnia i fosforu. Badaną grupę stanowiło 17 pacjentów w wieku od 29 do 69 lat, w tym 7 mężczyzn i 10 kobiet, chorujących od 1 roku do 39 lat na przewlekłą niewydolność nerek. Oceny sposobu żywienia dokonano na podstawie 3-dniowego bieżącego notowania jadłospisów. Ponad połowa badanych pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek oceniła swój stan zdrowia jako średni, przy czym kobiety, w odróżnieniu od mężczyzn, postrzegały stan swojego zdrowia jako lepszy. Żywienie badanych osób charakteryzowało się niską wartością energetyczną, nieprzekraczającą, zarówno w grupie mężczyzn jak i kobiet, 70% zaleceń. Po zsumowaniu energii pochodzącej z diety oraz energii pochodzącej z płynu dializacyjnego, średni poziom energii nie przekraczał 80% zaleceń i wynosił 30,8±8,04 kcal/kg należnej masy ciała. Niskie było także spożycie białka, które wynosiło średnio 0,95 g/kg należnej masy ciała, wobec zaleceń wynoszących 1,2-1,5 g/kg należnej masy ciała. W całodziennych racjach pokarmowych badanych pacjentów stwierdzono niską podaż wapnia wynoszącą 469±233 mg w przypadku badanych mężczyzn i 329±153 mg w grupie chorych kobiet. Zgodne z zaleceniami dietetycznymi w przewlekłej niewydolności nerek było spożycie fosforu wynoszące średnio 995±338 mg dla mężczyzn i 735±213 dla badanych kobiet.
EN
The aim of the study was to asses the nutrition of patients with ESRD (End Stage Renal Disease) undergoing continuous ambulatory peritoneal dialysis with reference to energy value as well as the amount of protein, calcium and phosphorus. The study was carried out in 17 subjects aged 29-69 years - 7 men and 10 women who have experienced chronic renal failure since the age of 1 till 39. Analysis of nutritional habits was performed on the basis of 3-day food record. Nutrition of subjects was characterized by low energy value which did not exceed 70% of recommendation. Total energy intake from both diet and dialysate was 30,8±8,04 kcal/ ideal body weight, which is only about 80% of recommendations. Protein intake was low and amounted on average 0,95 g/ideal body weight, that is, far below the recommendation ranging between 1,2 to 1,5 g/ ideal body weight. The patients’ diets were characterized by low content of calcium, being, respectively, 469±233mg and 329±153 mg for men and women. The amount of phosphorus ingested (995±338 mg for men and 735±213 mg for women) was in accordance to recommendations for patients with chronic renal failure. This was brought about by the low intake of dietary protein.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

Opis fizyczny

s.401-406,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Burrowes J.D., Cockram D.B., Dwyer J.T., et al.: Cross-sectional relationship between dietary protein and energy intake, nutritional status, and functional status and comorbidity in older versus younger hemodialysis patients. J. Renal Nutr., 2002, 12, 2 87-95.
  • 2. Fijałkowska-Morawska J., Morawski J., Chrzanowski W.: Jakość życia i aspekty społeczno-etyczne związane z dializą w wieku podeszłym. Nefrol. Dial. Pol., 2002, 6, 88-90.
  • 3. Gronowska-Senger A.: Ocena wyżywienia. W: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Pod red: J.Gawęcki, Warszawa, Wyd. Naukowe PWN, 1998.
  • 4. Hansen H.P., Tauber-Lassen E., Jensen B.R., et al.: Effect of dietary protein restriction on prognosis in patients with diabetic nephropathy. Kidney Int., 2002, 62, 220-228.
  • 5. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., i wsp.:Tabele składu i wartości odżywczych produktów spożywczych, Warszawa, Wyd. IŻŻ., 1998.
  • 6. Loctelli F., Fouque D., Heimburger O., et al.: Nutritional status in dialysis patients: a European consensus. Nephrol. Dial. Transplant., 2002, 17, 563-572.
  • 7. Łysiak-Szydłowska W., Lichodziejewska-Niemierko M.: Zasady żywienia w okresie dializoterapii. W: Dializoterapia w codziennej praktyce. Pod red: B. Rutkowski, Gdańsk, MAKmed, 1996.
  • 8. Małgorzewicz S., Łysiak-Szydłowska W., Lichodziejewska-Niemierko M.: Zasady żywienia w okresie dializoterapii. W: Dializoterapia w praktyce lekarskiej. Pod red: B. Rutkowski. Gdańsk, MAKmed, 2004.
  • 9. National Kidney Foundation: K/DOQI Clinical Practice Guidelines for Nutrition in Chronic Renal Failure. Am. J. Kidney Dis., 2000, 35 (Suppl.2), S1-S104.
  • 10. Puka J., Rutkowski B., Lichodziejewska-Niemierko M. i wsp.: Raport o stanie leczenia nerkozastępczego w Polsce 2001-2002. Gdańsk, Akademia Medyczna w Gdańsku, 2002.
  • 11. Rutkowski B.: Zintegrowany system leczenia nerkozastępczego. W: Dializoterapia w praktyce lekarskiej. Pod red: B. Rutkowski. Gdańsk, MAKmed, 2004.
  • 12. Rutkowski B., Rutkowski P.: Epidemiologia schyłkowej niewydolności nerek. W: Dializoterapia w praktyce lekarskiej. Pod red: B. Rutkowski. Gdańsk, MAKmed, 2004.
  • 13. Rutkowski B., Bidas K., Ciechanowski K., i wsp.: Stanowisko Grupy Roboczej Polskiego Towarzystwa Nefrologicznego i Zespołu Konsultanta Krajowego w dziedzinie Nefrologii dotyczące gospodarki wapniowo-fosforanowej u chorych z przewlekłą niewydolnością nerek. Nefrol. Dial. Pol., 2001, 6, 1-3.
  • 14. Steciwko A., Kurpas D.: Komunikacja lekarza i personelu pomocniczego z pacjentem dializowanym. Problemy Lek. 4 (Supl), 61-62.
  • 15. Sussman K: Patiens’ experiences of a dialysis and their implication for the role of the dietitian. J. Renal Nutr., 2001, 11, 3, 172-174.
  • 16. Toigo G., Aparicio M., Attman P-O., et al.: Expert working group on nutrition in adult patients with renal insufficiency (Part 2 of 2). Clin. Nutr., 2000, 19,4, 281-291.
  • 17. Zdrowie dla wszystkich. Health 21 The health for all, policy framework for the WHO European region 21 targets for the 21st century. Copenhagen 1998.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-38020a0e-22e0-4f2b-89f0-bf74ae1b24e9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.