EN
The objective of our study was evaluation antioxidant activity of Amaranthus cruentus grain and by-products (flour, cereals and popping). The evaluation was performed by FRAP, DPPH and ABTS methods. FRAP and ABTS assays gave comparable results, DPPH method gave lower values. Among by-products cereal had the highest activity as the least processed product. Additionally, antioxidant capacities of two cultivars of amaranth (varieties Aztek and Rawa) were compared and the influence of grain soaking on antioxidant properties was taken into account. It was found, that soaking decreased antioxidant activity of amaranth seed.
PL
Przedstawiono ocenę aktywności przeciwutleniającej nasion dwóch odmian szarłatu Amaranthus cruentus v. Aztek i v. Rawa oraz produktów spożywczych z niego otrzymanych (mąka, popping, płatki) w oparciu o metodę FRAP i zmodyfikowane metody ABTS i DPPH. Oznaczone wartości parametrów były skorelowane liniowo. Stwierdzono, że nasiona v. Rawa posiadały wyższą aktywność niż v Aztek wśród produktów spożywczych najwyższą zdolność anty oksydacyjną posiadały płatki zaś najniższą popping. Namaczanie nasion powodowało obniżenie ich aktywności antyoksydacyjnej