PL
Zbadano wpływ skrobi opornej RS 4 zawartej w diecie na skład kwasów tłuszczowych w surowicy krwi oraz w wątrobie szczurów doświadczalnych. 4-tygodniowe doświadczenie zostało przeprowadzone na 32 samcach i 40 samicach szczurów rasy Wistar. Wyodrębniono grupy kontrolne, którym podawano ad libitum zmodyfikowaną syntetyczną paszę dla gryzoni laboratoryjnych AIN-93, oraz 3 grupy otrzymujące izokaloryczne diety zawierające 5% dodatek ziemniaczanej skrobi opornej typu RS 4. Badaniom poddano następujące preparaty skrobi opornej: monofosforan skrobi ziemniaczanej (S1), monofosforan rozpuszczalnej skrobi ziemniaczanej (S2) oraz monofosforan skrobi ziemniaczanej ogrzewany z dodatkiem glicyny, poddany działaniu mikrofal (S3). W czasie trwania badań kontrolowano spożycie pasz i przyrosty masy ciała. Zawartość kwasów tłuszczowych w surowicy krwi oraz w wątrobie zwierząt oznaczono metodą chromatografii gazowej. Stwierdzono, że wzbogacenie diety w preparaty skrobi opornej miało wpływ na zawartość kwasów tłuszczowych w surowicy krwi badanych zwierząt. Zaobserwowano zwiększenie udziału wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ogółem (WNKT) oraz jednoczesne obniżenie udziału jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (JNKT) ogółem w surowicy samców. W grupach samców i samic karmionych dietami z dodatkiem skrobi opornej (RS) odnotowano korzystny wzrost udziału kwasu arachidonowego w surowicy.
EN
The influence of resistant starch RS 4 on fatty acids composition in blood serum and liver of laboratory rats was investigated. 4 week experiment involved 32 males and 40 females of laboratory Wistar rats allotted in 4 groups in each sex. Control rats were fed ad libitum with standarized synthetic diet AIN-93. In experimental groups the animals were given modified feed enriched with 5% resistant starch. Monophosphate of potato starch (S1), monophosphate of potato starch soluble (S2) and monophosphate of potato starch heated with glycine and microwaved (S3), were examined. During the experiment period amount of consumed feed was monitored every two days and the rats were weighed once a week. Fatty acids composition in blood serum and liver was determined by gas chromatography method. Diet enrichment with resistant starch influenced fatty acids composition in blood serum of the animals. Obtained results show that the amount of total polyunsaturated fatty acids (PUFA) increased and simultaneously the amount of total monounsaturated fatty acids (MUFA) decreased in blood serum of the males. In blood serum of males and females fed the diets containing resistant starch (RS) favourable increase of arachidonic acid level was observed.