PL
W pracy przedstawiono kuchnie 5 krajów europejskich - węgierską, włoską, grecką, hiszpańską i francuską, które różniąc się nie tylko rodzajem, ale i ilością stosowanych surowców oraz przypraw, są od dawna znane i lubiane na całym świecie. Przyczyna ich popularności tkwi w połączeniach rodzimych, regionalnych produktów z egzotycznymi przyprawami lub w oryginalnym sposobie przyrządzania, dzięki czemu dostarczają zupełnie nowych doznań kulinarnych. Wiele z tych produktów i potraw wytwarza się nadal w sposób tradycyjny, co przydaje im cech niepowtarzalności i dzięki temu stały się one atrakcją turystyczną danego regionu. Inne już dawno przekroczyły granice kuchni narodowych, jak np. pizza, podlegając swoistemu procesowi globalizacji. W osiągnięciu oryginalności produktu lub potrawy doniosłą rolę odgrywają przyprawy, dlatego w opracowaniu podkreślono rolę tych najbardziej charakterystycznych dla danej kuchni.
EN
In the paper, five cuisines in Europe are depicted: Hungarian, Italian, Greek, Spanish, and French. They are very famous and popular throughout the world. The differences among them consist in both the types and quantities of raw materials and species used. There are two major 'secrets' of their culinary attractiveness and popularity: a successful combination of regional products and exotic species, and a remarkable, innovative method of their preparation. Many of those products and dishes are still prepared using traditional methods, and, thus, they have become unique; tourists regard them a real attraction in a particular region. Some of them crossed into other countries long ago, like, for example, pizza, and in this way, they underwent a peculiar process of globalization. Species play an important role in making a dish or a product unique, so, in this paper, it is highlighted the role of species that are the most characteristic for a particular cuisine.