PL
Artykuł jest dwuczęściowy. Prezentuje masownice do mięsa oraz analizę funkcjonalną rozwiązań konstrukcyjnych. W części I artykułu opisano istotę i cel technologiczny procesu masowania. Przedstawiono budowę bębnowych i mieszadłowych masownic mięsa. Przeprowadzono analizę rozwiązań konstrukcyjnych na podstawie przeglądu katalogów i stron internetowych producentów urządzeń. W cz.II będą opisane systemy załadunku, wyładunku, chłodzenia, ogrzewania, pokrywania półproduktów fazą ciekłą w warunkach kriogenicznych i sterowania.
EN
The paper has two parts. It refers to presentation of meat tum¬blers and functional analysis 0f the construction solutions. In part one of the paper the essence and the technological goal of tumbling process was described. The construction of drum and agitator meat tumbler was presented. The analysis of construction solutions was conducted on the basis of ca¬talogs ' and websites ' overview of machine producers. In part two of the paper the systems of loading, unloading, cooling, heating, coating and controlling will be described. Key words: meat tumbler, meat plastification, curing.