PL
W latach 1997–1999 oceniono wartość browarną odmian i rodów hodowli krajowej z ZD HAR Bąków, ZD HAR Strzelce, SHR Modzurów, HR Polanowice i HR „Piast” Łagiewniki. Oceniane ziarno pochodziło z doświadczeń wstępnych i przedwstępnych w każdym roku z trzech miejscowości. Oszacowano współczynniki zmienności (CV%) oraz współczynniki zmienności fenotypowej (CV (p)%) i genotypowej (CV (g)%) dla: masy 1000 ziaren, celności, zawartości białka ogółem, a po wysłodowaniu ziarna dla: białka ogółem w słodzie, białka rozpuszczalnego, liczby Kolbacha, ekstraktywności, lepkości brzeczki, siły diastatycznej i końcowego stopnia odfermentowania. Wpływ efektu interakcji obiektów z miejscowościami był najwyższy dla siły diastatycznej. Odziedziczalność cech była wysoka dla masy 1000 ziaren, kruchości słodu i siły diastatycznej słodu.
EN
The malting quality of spring barley was evaluated for the home-bred cultivars from ZD HAR Bąków, ZD HAR Strzelce, SHR Modzurów, HR Polanowice and HR „Piast” Łagiewnik in the years 1997–1999. Barley grain came from preliminary and pre-preliminary experiments performed in three locations each year. Coefficients of variability (CV%) and variability coefficients of phenotypic (CV (p)%) and genotypic (CV (g)%) variation were determined for 1000 grain mass, grain filling, total grain protein, and after micromalting, for percentage of total and soluble protein of the malt, Kolbach index, extractability, wort viscosity, diastatic power and final fermentation degree. The influence of interaction effect of objects with localities was highest for diastatic power. The heritability expressed was high for thousand-grain weight, malt fragility and diastatic power.