EN
In this paper there are showed the changes in quantitative-qualitative characteristics of essential oil occurred in chamomile flower drug, Chamomilla recutita (L.) Rauschert, after each of the three harvests of year. It is known that the content of essential oil and the proportion of components change not only during individual developmental phases of flower anthodia but also during individual harvests of year. The reason why it is so, cannot be explained satisfactorily at he present time. There will be, no doubt, several approaches to an explanation of the subject, a possible one being the follow-up of the properties of plant strategies resulting in a successful existence of chamomile plants in relation to the environmental factors as - firstly, stress and resistance, - secondly, specificity of disturbance and, - finally, competition.
PL
W niniejszej pracy omówiono zmiany w składzie jakościowym i ilościowym olejku z kwiatostanów rumianku pochodzących z trzech kolejnych zbiorów tego surowca w danym roku. Wiadomo, że sklad olejku i zmiany w zawartości poszczególnych składników występują nie tylko w czasie poszczególnych faz rozwoju koszyczków rumianku, lecz także podczas każdego zbioru surowca w ciągu roku. W chwili obecnej nie potrafimy dostatecznie wytłumaczyć przyczyn tego zjawiska. Bez wątpienia można stworzyć kilka teorii wyjaśniających ten problem. Jedna z nich tłumaczy wykorzystanie właściwości strategii roślin, decydującej o powodzeniu upraw rumianku w odniesieniu do czynników środowiska - po pierwsze stresu i odporności, po drugie - swoistości zakłóceń wzrostu roślin i po trzecie – współzawodnictwa.