PL
Przedmiotem badań była ocena użytkowości reprodukcyjnej kur rodzimej rasy zielononóżka kuropatwiana w uznanym gospodarstwie ekologicznym w Witoszycach k. Góry znajdującym się na terenie Parku Krajobrazowego Doliny Baryczy. Właściciele gospodarstwa współpracując z Dolnośląską Fundacją Ekorozwoju włączyli się w „Program zachowania pierwotnej rasy kur zielononóżki kuropatwianej. Bioróżnorodność i rozwój obszarów wiejskich”. W wyniku realizacji tego programu powstały w Witoszycach w latach 2002- 2003 dwa pierwsze w Polsce rodzicielskie stada kur zielononóżki. Materiał hodowlany pochodził z Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki z Chorzelowa z rodu Z-11 wpisanego do Księgi Głównej G/Kn/Z-11. Poszczególne parametry wychowu oraz utrzymania kur i kogutów zielononóżki kuropatwianej (drugie stado) mieściły się w granicach zaleceń IZ w Chorzelowie. W okresie użytkowania kur (370 dni) uzyskano wysoką nieśność - 239 jaj od jednej nioski, o średniej masie jaja 55,6 g. Wszystkie wskaźniki wylęgu jaj kształtowały się na dobrym poziomie. Wyniki wykonanych badań uzasadniają możliwość wprowadzania kur rodzimej rasy zielononóżka kuropatwiana do gospodarstw wiejskich.
EN
Lower Silesian Foundation for Sustainable Development joined “Programme for preserving the primitive chicken breed Greenleg Partridge. Biodiversity and development of country regions.” In 2002-2003 first two parent flocks of Greenleg Partridge were created in Poland. The aim of study was to characterise the reproductive flock of local chicken breed Greenleg nd in the effect of this programme realisation. The breeding material - strain Z-11 originated from Experimental Farm of Zootechnical Institute (IZ) in Chorzelów and registered in Main Book G/Kn/Z-11. During chick rearing and production period proper environmental conditions were provided with particular care of run and pasture, as well as, pasture composition. During production period (370 days) high laying rate - 239 eggs/hen was obtained with average egg weight 55.6 g. Hatchability results did not differ from levels typical for Greenleg Partridge, elaborated by IZ in Chorzelów. Performed studies confirmed the ability for introduction the local breed Greenleg Partridge into country farms.