PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 09 | 3 |

Tytuł artykułu

Wystepowanie Bacillus cereus w mleku surowym

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Określono występowanie В. cereus (ogólną liczbę oraz NPL przetrwalników) w mleku surowym, pobieranym od pojedynczych krów (108 prób) z dwóch gospodarstw wielkostadnych o różnym poziomie higieny pozyskiwania mleka oraz w mleku zbiorczym (19 prób) z jednego z tych gospodarstw. W mleku od pojedynczych krów (20 prób) i mleku zbiorczym (19 prób) pozyskiwanym w gospodarstwie o wysokim poziomie higieny doju ogólna liczba B. cereus jak i NPL jego przetrwalników nie przekraczały 2 w 1 cm3. W mleku pozyskiwanym w gospodarstwie o niższym poziomie higieny doju (88 prób od pojedynczych krów) ogólna liczba komórek B. cereus zawierała się w granicach 5,0-6,0-102 j.t.k., a NPL przetrwalników - w granicach 0,018 - > 1,6-102 w 1 cm3.
EN
The presence of Bacillus cereus (the total number of cells and the most probable number of spores - MPN) in raw milk from individual cows (108 samples) from 2 farms and in bulk tank milk (19 samples) from one of these farms has been determined. In milk from individual cows (20 samples) and in bulk tank milk (19 samples) from farm where the hygienic level of milking was high the total number of B. cereus and MPN of spores not exceeded 2 in 1 cm3. In milk from second farm (88 samples from individual cows) the total number of B. cereus was in the range 5.0-6.0-102 CFU and MPN of spores - in the range 0.018- > 1.6-102 in 1 cm3.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

3

Opis fizyczny

s.8-17,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Ahmed A. A-H., Moustafa M. K., Marth E. H.: Incidence of Bacillus cereus in milk and some milk products. J. Food Prot., 1983, 46, 126-128.
  • [2] Christiansson A., Bertlisson J., Svensson B.: Bacillus cereus spores in raw milk: factors affecting the contamination of milk during the grazing period. J. Dairy Sci., 1999, 82, 305-313.
  • [3] Crielly E.M., Logan N.A., Anderton A.: Studies on the Bacillus flora of milk and milk products. J. Appl. Bacteriol., 1994, 77, 256-263.
  • [4] Te Giffel M.C., Beumer R.R., Bonestroo M.H., Rombouts F.H.: Incidence and characterization of Bacillus cereus in two dairy processing plants. Neth. Milk Dairy J., 1996, 5 (50), 479-492.
  • [5] Te Giffel M.C., Beumer R.R., Christiansson A., Griffiths M.W.: Bacillus cereus in milk and milk products. Advances in detection, typing and epidemiology, Bulletin of the IDF, 2000, 357, 47-54.
  • [6] Te Giffel M.C., Beumer R. R., Slaghuis B. A., Rombouts F. M.: Occurence and characterization of (psychrotrophic) Bacillus cereus on farms in the Netherlands. Neth. Milk Dairy J., 1995, 49, 125- 137.
  • [7] Griffiths M. W.: Bacillus cereus in liquid milk and other milk products. Bulletin o f the IDF, 1992, 275, 36-39.
  • [8] Griffiths M.W., Phillips J. D.: Incidence, source and some properties of psychrotrophic Bacillus spp. found in raw and pasteurized milk. J. Soc. Dairy Technol., 1990, 43, 62-66.
  • [9] Hamana A., El-Moukhtafi M.: Study of the hygienic quality of raw milk produced in Morocco, Mahgreb Veterinaire, 1990, 5(23), 17-20. In: Dairy Sci. Abstr., 1993,1 (55), 306, abs. 306.
  • [10] Van Heddeghem A., Vlaemynck G.: Factors affecting the growth of Bacillus cereus. Bulletin of the IDF, 1992, 275, 26-29.
  • [11] Hełmy Z.A., Abd-El-Bakey A., Mohamed E.J.: Occurence of Bacillus cereus in milk and milk products in Egypt. Zentralblatt fur Mikrobiologie, 1984, 2 (139), 129-133. In: Dairy Sci. Abstr., 1985, 1 (47), 38, abs. 339.
  • [12] Kramer J. M., Gilbert R. J.: Bacillus cereus and other Bacillus species. In: Foodbome bacterial pathogens. Edited by M. P. Doyle. Marcel Dekker Inc., Nowy Jork 1989, pp. 21-70.
  • [13] Larsen H.D., Jorgensen K.: The occurence of Bacillus cereus in Danish pasteurized milk., Int. J. Food Microbiol., 1997, 2 (34), 179-186.
  • [14] McKinnon, C.H., Pettipher, G.L.: A survey of sources of heat resistant bacteria in milk with particular reference to psychrotrophic spore-forming bacteria. J. Dairy Res., 1983, 50, 163-170.
  • [15] Molska I., Mazurek L.: Występowanie Bacillus cereus w mleku surowym i spożywczym pasteryzowanym, Rocz. Inst. Mlecz., 1999,1 (23), 35-42.
  • [16] Molska I., Ziarno M.: Występowanie i znaczenie Bacillus cereus w mleku spożywczym, pasteryzowanym. Przem. Spoż., 1996, 6, 14-16.
  • [17] Phillips J.D., Griffiths M.W.: Factors contributing to the seasonal variation of Bacillus spp. in pasteurized dairy products, J. Appl. Bacteriol., 1986, 4 (61), 275-285.
  • [18] PN-93/A-86034/12: Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Przetrwalniki bakterii beztlenowych redukujących siarczyny - wykrywanie obecności, oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL).
  • [19] PN-93/A-86034/14: Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Bacillus cereus - oznaczanie liczby metodą płytkową w temperaturze 30°C.
  • [20] Rangasamy P. N., Iyer M., Rogiński H.: Izolation and characterization of Bacillus cereus in milk and dairy products manufactured in Victoria. Austr. J. Dairy Technol., 1993, 48, 93-95.
  • [21] Slaghuis B. A., Giffel M. C., Beumer R. R., Andre G.: Effect of pasturing on the incidence of Bacillus cereus spores in raw milk. Int. Dairy J., 1997, 7, 201-205.
  • [22] Slaghuis B.A., Wolters G.M.V.H.: Bacillus cereus spores in raw milk from different farms. Bulletin of the IDF, 1993,287, 26.
  • [23] Slaghuis B.A., de Vries T., Verheij J.G.P.: Bacterial load of different materials which can contaminate milk during production. Milchwissenschaft, 1991, 9 (46), 574-578.
  • [24] Stadhouders J., Hup G., Langeveld L.P.M.: Some observations on the germination, heat resistance and outgrowth of fast-germinating and slow-germinating spores of Bacillus cereus in pasteurized milk. Neth. Milk Dairy J., 1980, 4 (34), 215-228.
  • [25] Sutherland A.D., Murdoch R.: Seasonal occurence of psychrotrophic Bacillus sp. in raw milk and studies on the interactions with mesophilic Bacillus sp. Int. J. Food Microbiol., 1994, 21, 279-292.
  • [26] Święcicka J., Hauschild T.: Rodzaj Bacillus - występowanie i znaczenie w środowiskach naturalnych, Post. Mikrobiol., 1996,1 (35), 27-43.
  • [27] Waes G.: Sources of contamination of the milk with Bacillus cereus. Bulletin of the IDF, 1993, 287, 16.
  • [28] Ziemann H.: Zum Nachweis von Bacillus cereus in Rohmilch und mogliche Verminderung bei der Gewinnung. Thesis, Tierarztliche Hochschule. Hanover, 1992. In: Dairy Sci. Abstr., 1993, 2 (55), 138, abs. 1214.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-33c8efc1-5047-42fa-ba02-0677d131dbec
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.