PL
Celem badań bylo opracowanie modelu krzyżowania towarowego świń, który pozwoli realizować wszystkie efekty płynące z krzyżowania i uzyskiwać jednolity produkt finalny, o wysokich parametrach wartości tucznej i rzeźnej, a jednocześnie będzie prosty i możliwy do stosowania w szerokiej praktyce. Komponent mateczny stanowiły lochy ras wbp, pbz lub ich mieszańce uzyskane z krzyżowania rotacyjnego. Po stronie ojcowskiej użyto knurów ras: pbz 23, duroc, pietrain, linii 890 i 990, PIC oraz mieszańców pbz 23 x pietrain, duroc x pietrain, hampshire x pietrain. Największym tempem wzrostu w okresie tuczu odznaczały się mieszańce czterorasowe po knurach mieszańcach hampshire x pietrain i duroc x pietrain oraz trzyrasowe po knurach czystej rasy wbp i pbz 23. Największą wartość rzeźną uzyskały mieszańce trójrasowe z 50% udziałem krwi rasy pietrain. Największą ilość mięsa od maciory w roku uzyskano w krzyżowaniu 4-rasowym po knurach duroc x pietrain i hampshire x pietrain.
EN
The aim of research was to make a model of swine production crossbreeding which should be applicable to field conditions and allow to take advantage of crossbreeding to get uniform final product, based on good fattening performance and high slaughter value. Dam lines were PBZ, WBP sows or their crossbreds. Sire lines were boars of PBZ, WBP, PBZ-23, Pietrain, 890 and 990 line or crossbreds: PBZ-23 x Pietrain, Duroc x Pietrain, Hampshire X Pietrain. Progeny of Duroc x Pietrain and Hampshire x Pietrain boars was characterized with the best daily gains during fattening. The highest % of meat in carcass had finishers sired by Pietrain and crossbred boars: PBZ-23 x Pietrain and Hampshire x Pietrain. The highest meat production from sow per year was obtained as result of using crossbred dam lines and Duroc x Pietrain or Hampshire x Pietrain boars.