PL
W pracy dokonano przeglądu badań dotyczących wpływu długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), a zwłaszcza kwasów omega-3, których głównym przedstawicielem jest kwas dokozaheksaenowy (DHA), na rozwój psychoruchowy w okresie płodowym i okresie wczesnego dzieciństwa. Różnorodne badania wskazują na wpływ stężenia DHA w ośrodkowym układzie nerwowym na wyniki testów oceniających rozwój psychoruchowy. Wpływ ten jest jednak dość dobrze udokumentowany tylko w odniesieniu do życia płodowego i okresu karmienia piersią. Istnieje potrzeba przeprowadzenia badań, których zadaniem będzie potwierdzenie, czy ta zależność ma charakter przyczynowo-skutkowy.
EN
The goal of the review is to provide an overview of human and animal studies that link the availability during development of the long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFAs), particularly the n-3 LCPUFA docosahexaenoic acid (DHA), to performance on cognitive or behavioral tests during fetal and child development period. Data coming from several types of studies suggests that changes in brain concentrations of DHA are positively associated with changes in cognitive or behavioral performance, but it is well confirmed only for fetal and breastfeeding period. Additional experimental data is required to conclude that a causal-effect association exists.