PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 47 | 2 |

Tytuł artykułu

Okreslenie stopnia migracji glinu z naczyn do mleka

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Stosowanie naczyń aluminiowych w gospodarstwie domowym może być przyczyną przenikania glinu do pożywienia i zwiększonego jego pobrania z dietą W doświadczeniu modelowym stwierdzono, że przetrzymywanie mleka w naczyniu aluminiowym, zwłaszcza do momentu ukwaszenia, powoduje znaczny wzrost zawartości glinu w mleku oraz w twarogu uzyskanym z tego mleka.
EN
The use of wide range of aluminium vessels in households may result in aluminium migration into foods and its increased intake with diet. As a result of model experiment it was shown that the storage of milk in order to produce sour milk in kitchen utensils made of aluminium caused an increase aluminium levels in sour milk and in the cottage cheese which was obtained from this milk. The concentration of aluminium in the cottage cheese from the sour milk which was produced in aluminium kitchen vessels were 3-4 fold higher than the concentration of this element in the same milk before its use to the experiment. Moreover, the concentration of aluminium in the cottage cheese produced in the glass vessel was similar to the concentration of this metal in the milk.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

47

Numer

2

Opis fizyczny

s.239-245,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-304ffead-f9be-4da3-872b-d383ffb53ee9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.