PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 12 | 2 |

Tytuł artykułu

Sklad kwasow tluszczowych w calodziennych posilkach dzieci, uczniow i studentow

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The composition of fatty acids in daily meals eaten by children, pupils and students

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy określono udział poszczególnych grup kwasów tłuszczowych w tłuszczu całodziennych posiłków dzieci (wiek 10-12 lat), uczniów (wiek 13-15 lat) i studentów (wiek 19-25 lat), w zależności od diety wiosennej i jesiennej. Badany materiał pobierano metodą podwójnej porcji, która polega na odkładaniu takiej samej, co skonsumowana porcji jedzenia i napojów. Wykazano, że okres pobrania próbek nie był czynnikiem decydującym o strukturze całodziennego spożycia tłuszczu. Zarówno w diecie wiosennej, jak i jesienej dominującym wśród kwasów nasyconych był kwas palmitynowy (średnio 27,20 i 24,72 g/100 g tłuszczu), kwasów monoenowych - kwas oleinowy (37,80 i 41,72 g/100 g tłuszczu), natomiast kwasów polienowych - kwas linolowy (9,12 i 7,95 g/100 g tłuszczu). Udział kwasów nasyconych i monoenowych we wszystkich badanych całodziennych posiłkach był zbliżony, przy czym wiosną stosunek tych kwasów wynosił 1,1, natomiast jesienią 0,9. Całodzienne spożycie polienowych kwasów tłuszczowych przez wszystkie objęte badaniem grupy ludności było niezadowalające. Stosunek kwasów polienowych do nasyconych w całodziennych posiłkach zarówno wiosennych, jak i jesiennych wynosił 0,2. Taka struktura spożycia kwasów tłuszczowych przez młodzież może przyczynić się do rozwoju w przyszłości chorób układu krążenia.
EN
In this study, we determined levels of individual fatty acid groups in season-dependent daily meals as eaten by children (10-12 years of age), teenagers (13-15 years of age), and students (19-25 years of age). The experiment was carried out in spring and autumn. Samples for analyses were collected using a double meal portion method, i.e. each meal consisting of food and drink was divided in two exactly the same portions: one to be eaten by children, and the second portion was taken for analysis. It was proved that the year season, when portions were collected, was not a factor deciding on the structure of daily fat consumption. Both in spring and autumn, the palmitic acid was dominant if compared to other saturated acids (its mean value was 27.20 and 27.20 g per 100g of fat), among the monounsaturated acids - the oleic acid (its mean value was 37.80 and 41.72 g per 100 g of fat), and among the polyunsaturated acids - the linoleic acid (9.12 and 7.95 g per 100 g of fat). Levels of saturated and monounsaturated acids in all the daily meals examined were comparable, although their ratio was respectively: 1.1 in spring, and 0.9 in autumn. The daily consumption level of polyunsaturated fatty acids as eaten by all the children polled was not satisfactory. A proportion of polyunsaturated to saturated acids in daily meals, both in the spring and autumn period, was 0.2. This type of a fatty acids consumption structure may affect the development of cardiovascular system diseases in the future

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

2

Opis fizyczny

s.118-126,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Pl. Cieszyński 1 b. 43, 10-957 Olsztyn
autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Pl. Cieszyński 1 b. 43, 10-957 Olsztyn
  • Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Pl. Cieszyński 1 b. 43, 10-957 Olsztyn
autor
  • Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Pl. Cieszyński 1 b. 43, 10-957 Olsztyn

Bibliografia

  • [1] Buttriss J.: n-3 fatty acids and health. BNF Nutr. Bull., 1999, 24 (87), 71-73.
  • [2] Cichocka A.: Dieta śródziemnomorska w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Przegl. Piek. Cuk., 2004, 52 (3), 8-10.
  • [3] Daniewski M., Mielniczuk E., Jacórzyński B., Pawlicka M., Balas J., Filipek A., Cierpikowska M.: Oszacowanie dziennego spożycia kwasów tłuszczowych w przeciętnej polskiej racji pokarmowej. Żyw. Człow. Metab., 1999, 26 (1), 23-33.
  • [4] Daniewski M., Mielniczuk E., Jacórzyński B., Pawlicka M., Balas J., Filipek A., Górnicka M.: Kwasy tłuszczowe w czekoladach i wyrobach czekoladowych. Rocz. PZH., 1999, 50, 369-383.
  • [5] Daniewski M., Mielniczuk E., Jacórzyński B., Pawlicka M., Balas J., Filipek A., Górnicka M.: Kwasy tłuszczowe w produktach cukierniczych. Rocz. PZH., 2000, 51 (4), 361-377.
  • [6] Gertig H., Przysławski J.: Rola tłuszczu w żywieniu człowieka. Żyw. Człow. Metab., 1994, 21 (4), 375-388.
  • [7] Jonnalagadda S.S., Egan S. K., Heimbach J. T., Harris S. S., Kris-Etherton P. M.: Fatty acid consumption pattern of Americans: 1987-1988 USDA Nationwide Food Consumption Survey. Nutr. Res., 1995, 15 (12), 1767-1781.
  • [8] Kolanowski W.: Olej rybi jako źródło kwasów tłuszczowych omega-3 - znaczenie zdrowotne i wzbogacanie żywności. Przem. Spoż., 2000, 54 (9), 56-58.
  • [9] Kolanowski W., Uchman Z., Świderski F.: Oszacowanie poziomu długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie dorosłych mieszkańców Warszawy. Brom. Chem. Toks., 2004, 37 (2), 137-144.
  • [10] Krełowska-Kułas M.: Badanie jakości produktów spożywczych. Wyd. PWE. Warszawa 1993.
  • [11] Lui K., Stamler J., Trevisan M., Moss D.: Dietary lipids, sugar, fiber and mortality from coronary heart disease. Bivariate analyses of international data. Arteriosclerosis, 1982, 2 (3), 221-227.
  • [12] Ładoński W., Gospodarek T.: Podstawowe metody analityczne produktów żywnościowych. Wyd. PWN. Warszawa 1986.
  • [13] Moszczyński P.: Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę. Cz. II. Wiad. Zielar., 1996, 38 (3), 10-11.
  • [14] Omar Aref Omar K.: Meal planning and its relation to nutritional status of pre-school children [2-4 years old] in Egypt. Rocz. PZH, 2000, 51 (2), 163-166.
  • [15] Ostrowska A., Szewczyński J.: Charakterystyka kwasów tłuszczowych i cholesterolu w racjach pokarmowych młodzieży szkolnej z woj. mazowieckiego. Brom. Chem. Toks., 2002, 35 (4), 323-327.
  • [16] Przybojewska B., Rafalski H.: Kwasy tłuszczowe występujące w mleku a zdrowie człowieka [cz.5] -Skład izomerów pozycyjnych i geometrycznych nienasyconych kwasów tłuszczowych występujących w tłuszczu mlekowym. Przegl. Mlecz., 2004, 1, 30-34.
  • [17] Przysławski J.: Analiza porównawcza wybranych parametrów żywieniowych tłuszczu występującego w racjach pokarmowych różnych grup ludności. Cz.II. Skład kwasów tłuszczowych. Roczn. PZH., 1994, 45 (3), 191-198.
  • [18] Przysławski J. Gertig H., Nowak J.: Analiza składu kwasów tłuszczowych wybranych margaryn. Bromat. Chem. Toksykol., 1996, 29, 109-116.
  • [19] Przysławski J. Nowak J.: Wartość żywieniowa tłuszczów występujących w całodziennych racjach pokarmowych grup kobiet i mężczyzn w okresie meno- i andropauzy. Żyw. Człow. Metab., 2000, 27 (1), 43-54.
  • [20] Rogalska-Niedźwiedź M., Charzewska J., Wajszczyk B., Chabros E., Lachowicz A.: Zmiany spożycia tłuszczu przez młodzież w latach 1982-1996. Żyw. Człow. Metab., 1999, 26 (3), 195-206.
  • [21] Sztyk A.: Dobroczynny wpływ tłuszczów?. Żywn. Żyw. Życie, 2002, 2, 26-27.
  • [22] Word Health Organization: Guidelines for the Study of Dietary Intakes of Chemicals Contaminations. WHO Offset Publication. Geneva 1985, 87, pp. 102.
  • [23] Wojtyniak B., Seroka W., Chojecka E.: Umieralność. Sytuacja zdrowotna ludności w Polsce w 1994 roku. Wyd. PZH.Warszawa 1996.
  • [24] Ziemlański Ś.: Tłuszcze w żywieniu człowieka- nowe koncepcje i zalecenia. Przem. Spoż., 1996, 50(10), 10-12.
  • [25] Ziemlański Ś.: Tłuszcze w żywieniu człowieka. Żyw, Człow, Metab., 1997, 24 (2), 35-48.
  • [26] Żegarska Z., Jaworski J., Borejszo Z.: Ocena zmodyfikowanej metody Peiskera otrzymywania estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Acta Acad. Agricult. Technol. Aliment., 1991, 24, 25-33.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2f735149-0455-465f-85e7-2358729b1d48
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.