PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 54 | 1 |

Tytuł artykułu

Zawartosc histaminy i tyraminy w zaleznosci od jakosci mikrobiologicznej sledzi solonych, przechowywanych w roznych temperaturach

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zbadano 26 próbek śledzi solonych, pochodzących z rynku warszawskiego. Śledzie w zalewie o wysokiej zawartości soli przechowywano przez 21 dni, a płaty śledziowe nisko-solone przez 42 dni, w temperaturze 4°C i 22°C. Oznaczano zawartość amin biogennych - histaminy i tyraminy oraz poziom zanieczyszczeń mikrobiologicznych. W próbkach śledzi nisko-solonych poziom histaminy wzrastał do 35 mg/kg a poziom tyraminy aż do 318 mg/kg. Wzrost zawartości amin był proporcjonalny do okresu przechowywania. W czasie przechowywania tych próbek nastąpił wzrost mikroflory tlenowej do 106 /g. W próbkach śledzi wysoko-solonych nie zaobserwowano zwiększenia zawartości amin ani zmian jakości mikrobiologicznej w czasie ich przechowywania.
EN
Twenty six samples of salted herring from Warsaw food market were analyzed. Herrings in high-salted brine (with 26% content of salt) were stored for 21 days at temperature of 4°C and 22°C; low-salted (16% content of salt in brine) herring were stored for 42 days at temperature of 4°C and 22°C. Microbiological contamination level was assessed by standard methods for fish products, and biogenic amines - histamine and tyramine content by spectrofluorometric methods. There was no level change of both amines in high-salted herrings. Significant increase of tyramine content was observed in low-salted samples, depending on the time of storage. The highest level of tyramine up to 318 mg/kg - was observed after 6 weeks of storage. Histamine content increased in low-salted samples up to 35 mg/kg during the period of storage.Aerobic microflora in the amount up to 106 /g was detected during storage of low-salted samples. Such level changes were not observed in high-salted herring samples.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

54

Numer

1

Opis fizyczny

s.87-95,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Panstwowy Zaklad Higieny, ul.Chocimska 24, 00-791 Warszawa
autor
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2f5cff26-df50-41a4-8129-4a997e616b0b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.