PL
Kawa okazuje się być źródłem wolnych rodników, które stanowią wspólny czynnik patogenetyczny w chorobach niedokrwiennych serca, miażdżycy, nadciśnieniu, cukrzycy i nowotworach. Co dzieje się z wolnymi rodnikami kawy po jej spożyciu ? Celem pracy było udzielenie odpowiedzi, nawet niepełnej, dotyczącej tego problemu. Myszki były karmione pożywieniem z dodatkiem kawy w ciągu jednego miesiąca. Dokonano, metodą elektronowego rezonansu spinowego (ESR), oceny stresu oksydacyjnego jako wskaźnika intensywności wolnorodnikowych reakcji zachodzących w żywych organizmach. Wyniki badań wskazują, że kawa powoduje spadek siły antyoksydacyjnych procesów w organizmach myszek.
EN
The coffee appears to be a source of free radicals, which are common pathogenic factor for the ischemic heart diseases, atherosclerosis, hypertension, diabetes, and neoplasms. What happens to free radicals of coffee after its ingestion, whether do they influence the oxidative stress in the living organism? The purpose of this study is an attempt to obtain, at least, an incomplete answer to this question. The mice were given feed with coffee for one month. The evaluation of the oxidative stress, which is an indicator of the free radical reaction intensity in the organism, was accomplished by the method of electron spin resonance (ESR). The data indicate that coffee causes the diminution of the strength antioxidative process in the organism of mice.