PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 26 | 4 |

Tytuł artykułu

Stan odżywienia i spożycie witamin w różnych grupach populacyjnych w Polsce w świetle piśmiennictwa

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Wydawca

-

Rocznik

Tom

26

Numer

4

Opis fizyczny

s.320-329,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, 02-903 Warszawa, ul.Powsinska 61-63

Bibliografia

  • 1. Bułhak-Jachymczyk B., Ziemlański Ś.: Biochemical assessment of vitamin B2 nutritional status of the population aged 70 years in a Warsaw city district. Żyw. Człow. Metab., 1993, 20, 3, 182.
  • 2. Bezpiańska-Oglęcka A., Bułhak-Jachymczyk B., Ziemlański Ś.: The comparison of vitamin B2 nutritional status in a selected group of elderly in Warsaw in 1992 and 1997. Żyw. Człow. Metab., 1998, 25, 4, 346.
  • 3. Charzewska J., Rogalska-Niedźwiedź M., Chwojnowska Z., i wsp.: Społeczne uwarunkowania żywienia młodzieży w latach 1982-91. Warszawa, Wyd. IŻŻ 71, 1995.
  • 4. Chwojnowska Z. Charzewska J., Rogalska-Niedźwiedź M., i wsp.: Zmiany w sposobie żywienia uczniów z warszawskich szkół podstawowych w przełomowym okresie 1989 i 1990 z uwzględnieniem płci i wieku badanych. Żyw. Człow. Metab., 1992, 19, 3, 165.
  • 5. Charzewska J., Rogalska-Niedźwiedź M., Chabros E., i wsp.: Sposób żywienia i stan odżywienia dzieci i młodzieży w Warszawie. W: Zdrowotne problemy żywienia ludności w Polsce. Pod red. W Szostaka, Warszawa 1984, 65.
  • 6. Chwojnowska Z., Charzewska J., Wajszczyk B., i wsp.: Składniki mineralne i witaminy w dietach wegetarian. Mat. Konferencji Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka. Warszawa 1998, 183.
  • 7. Charzewska J., Chwojnowska Z., Rogalska-Niedźwiedź M., i wsp.: Zmiany w żywieniu młodzieży z Warszawy w latach 1985-1990. Żyw. Człow. Metab., 1992, 19, 17.
  • 8. Chwojnowska Z., Charzewska J., Wajszczyk B., i .wsp.: Żywienie pacjentów w wybranym sanatorium rehabilitacji kardiologicznej. Żyw. Człow. Metab., 1998, 25, 3, 215.
  • 9. Duda G.: Tocopherols in food rations of selected populations from Wielkopolska region. III. Manual and brain workers. Pol. J. Food Nutr. Sci., 1993, 2/43, 59.
  • 10. Duda G.: Badania nad występowaniem tokoferoli w całodziennych racjach pokarmowych wybranych populacji z regionu Wielkopolski. I. Tokoferole w racjach pokarmowych dzieci przedszkolnych i szkół podstawowych. Żyw. Człow. Metab., 1992, 19, 4, 252.
  • 11. Duda G: Badania nad występowaniem tokoferoli w całodziennych racjach pokarmowych wybranych populacji w regionu Wielkopolski. II. Tokoferole w racjach pokarmowych młodzieży szkół ponadpodstawowych i studentów. Żyw. Człow. Metab., 1992, 19, 4, 262.
  • 12. Duda G.: Tocopherols in food rations of selected populations of the Wielkopolska Region. IV. Aged people. Pol. J. Food Nutr. Sci., 1993, 2/43, 69.
  • 13. Duda G., Przysławski J., Maruszewska M.: Witaminy antyoksydącyjne w całodziennych racjach pokarmowych (crp) osób dorosłych. Konf. Higiena Żywności i Żywienia Podstawą Zdrowia. Szklarska Poręba 22-24 wrzesień 1999 r., 104.
  • 14. Fornal A., Ziemlański Ś.: Profil lipidowy i stan odżywienia antyoksydacyjnymi witaminami polskich olimpijczyków. Poznań, XXIV Zjazd PTMS, 1999, 22-25 czerwiec.
  • 15. Gniot-Szulżycka J., Korzycka W., Stefańska J.: Zawartość kwasu askorbinowego i 2-wodorosiarczanu kwasu askorbinowego w surowicy krwi osób narażonych na czynniki toksyczne. Żyw. Człow. Metab., 1985, 12, 2, 95.
  • 16. Hryniewiecki L., Dobrowolska-Zachwieja A., Grzymisławski M., i wsp.: Ocena stanu odżywienia wybranej populacji regionu poznańskiego. I Krajowy Kongres Żywność, Żywienie a Zdrowie, Warszawa 1994, 56.
  • 17. Jeszka J., Kostrzewa-Tarnowska A., Człapka-Matysiak M.: Ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia i bilansu energetycznego wybranej grupy młodzieży szkolnej. Konf. Higiena Żywności i Żywienia Podstawą Zdrowia. Szklarska Poręba 22-24 wrzesień 1999 r., 17.
  • 18. Kwaśniewska A.: Stężenie kwasu foliowego w surowicy krwi kobiet ciężarnych zagrożonych poronieniem. Gin.-Poł. 1994, 65, suppl. 4, 172.
  • 19. Levine M., Rumsey S.C., Daruwala R., et al.: Criteria and recommendations for vitamin C intake. J. Am. Med. Assoc., 1999, 281, 1415.
  • 20. Maruszewska M., Duda G., Przysławski J.: Witaminy w żywieniu studentów poznańskich uczelni. Mat. Konferencji Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka, Warszawa 1998, 174.
  • 21. Moor de Burgos A., Wartanowicz M., Ziemlański Ś.: Blood vitamin and lipid levels in overweight and obese women. Eur. J. Clin. Nutr., 1992, 46, 803.
  • 22. Nadolna I., Kunachowicz H.: Badania analityczne nad składem i wartością odżywczą racji pokarmowych. Cz. V Zawartość retinolu, beta-karotenu i witaminy E. Żyw. Człow. Metab., 1994, 21, 3, 243.
  • 23. Nadolna I., Kunachowicz H.: Badania analityczne nad składem i wartością odżywczą racji pokarmowych. Cz. IV Zawartość witamin grupy B. Żyw. Człow. Metab., 1994, 21, 25.
  • 24. Nadolna I., Troszczyńska A., Rutkowska U., i wsp.: Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz. VIII. Zawartość witamin z grupy B. W: Dokumentacja IŻŻ „Ocena jakości zdrowotnej krajowych racji pokarmowych na podstawie badań analitycznych i obliczeń z zastosowaniem programów komputerowych, w tym nowo opracowanego programu Food 2”. Warszawa 1998.
  • 25. Nadolna I., Okolska J., Kunachowicz H.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych odtwarzanych w kilku regionach kraju. Cz. VI. Zawartość retinolu, β-karotenu i witaminy E. Roczn. PZH, 1992, 18, 47.
  • 26. Ostrowska A., Szewczyński J.: Zawartość witamin i składników mineralnych w racjach pokarmowych studentów Akademii Medycznej w Warszawie. Mat. Konferencji Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka. Warszawa 1998, 174.
  • 27. Pardo B., Sygnatowska E., Waśkiewicz A., i wsp.: Ocena dziennej racji pokarmowej populacji miejskiej monitorowanej pod względem poziomu czynników ryzyka ChNS. I. Krajowy Kongres Żywność Żywienie a Zdrowie, Warszawa 1994.
  • 28. Raczek K., Śpioch F.M.: Zawartość kwasu askorbinowego, hemoglobiny i krwinek czerwonych we krwi studentek w kolejnych miesiącach roku. Żyw. Człow. Metab., 1988, 15, 1, 37.
  • 29. Sroczyński J., Krupa G., Rudzki H., i wsp.: Analiza przyczyn i przebiegu niedokrwistości u osób w podeszłym wieku. Pol. Tyg. Lek., XLVII, 22-23, 492.
  • 30. Szponar L., Respondek W.: Spożycie witamin i mikroelementów przez wybrane grupy ludności w Polsce. Mat. Konferencji Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka. Warszawa, 1998, 117.
  • 31. Skopińska-Różewska A., Blain E., Markowska-Zwierz W., i wsp.: Immunomodulujące działanie witaminy E. Reumatologia 1990, 28, 4, 185.
  • 32. Sikora E., Cieślik E.: Zawartość witamin w racjach pokarmowych pensjonariuszy wybranych domów opieki społecznej w Krakowie. Mat. Konferencji Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka. Warszawa, 1998, 188.
  • 33. Szpak A., Pietrewicz M., Rybaczuk M., i wsp.: Ocena spożycia żywności i sposobu żywienia w okresie 9-letniej obserwacji populacji mężczyzn w wieku 35-44 lat zamieszkałych w rejonie północno-wschodnim Polski. Żyw. Człow. Metab., 1997, 24, 4, 461.
  • 34. Sekuła W., Niedziałek Z., Morawska M., et al.: Seasonal variations in the vitamin C supply in Polish households. Żyw. Człow. Metab., 1998, 4, 363.
  • 35. Sikora E., Cieślik W: Zawartość witamin w racjach pokarmowych pensjonariuszy wybranych domów opieki społecznej. Mat. Konferencji Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka. Warszawa 1998, 188.
  • 36. Świtoniak T.: Ocena stanu odżywienia minerąlno-witaminowego wybranych subpopulacji w Polsce. Konf. Higiena Żywności i Żywienia Podstawą Zdrowia. Szklarska Poręba 22-24 wrzesień 1999 r., 10.
  • 37. Troszczyńska A., Nadolna I., Rutkowska U., i wsp.: Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz. IX. Zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W: Dokumentacja IŻŻ „Ocena jakości zdrowotnej krajowych racji pokarmowych na podstawie badań analitycznych i obliczeń z zastosowaniem programów komputerowych, w tym nowo opracowanego programu Food 2”. Warszawa 1998.
  • 38. Wartanowicz M., Ziemlański Ś.: Vitamin status of institutionalized and own-home living elderly. Żyw. Człow. Metab., 1992, 3, 156.
  • 39. Wartanowicz M., Ziemlański Ś.: Badania długookresowe nad zmianami w stanie odżywienia witaminami antyoksydacyjnymi ludzi w wieku podeszłym. Żyw. Człow. Metab., 1999, 26, 1, 14.
  • 40. Wartanowicz M., Ziemlański Ś.: The risk of folate deficiency in selected populations in Poland. In: Recent knowledge on iron and folate deficiency in the world. 1990, 197, 463. Ed: S. Hercberg Paris, INSRAM.
  • 41. Wartanowicz M.: Foliany w żywieniu (przegląd piśmiennictwa). Żyw. Człow. Metab., 1997, 24, 81.
  • 42. Wartanowicz M., Ziemlański Ś., Rudnicki S.: Vitamin status of patients after heart attack. Żyw. Człow. Metab., 1992, 19, 4, 227.
  • 43. Wartanowicz M., Ziemlański Ś., Rudnicki S.: Badania skriningowe nad zawartością witamin antyoksydacyjnych w surowicy krwi osób z niedokrwienną chorobą serca badanych w latach 1995-1996 w porównaniu z 1992 rokiem. Med. Metab., 1998, 1, 2, 5.
  • 44. Wajszczyk B., Charzewska J., Rogalska-Niedźwiedź M., i wsp.: Witaminy w dietach młodzieży. Mat. Konferencji Witaminy i mikroelementy w żywieniu człowieka. Warszawa, 1998, 167.
  • 45. Ziemlański Ś., Bułhak-Jachymczyk B., Konopka L., i wsp.: Iron and vitamin B12 status of vegetarians living in Warsaw area. Żyw. Człow. Metab., 1996, 23, 4, 295.
  • 46. Ziemlański Ś., Wartanowicz M., Panczenko-Kresowska B.: The role of antioxidant vitamins in prevention and treatment of atherosclerosis. Żyw. Człow. Metab., 1995, 22, 3, 254.
  • 47. Ziemlański Ś., Wartanowicz M., Pawlicka M.: Serum levels of vitamins in vegetarians in Warsaw. Żyw. Człow. Metab., 1995, 22, 4, 140.
  • 48. Ziemlański Ś., Panczenko-Kresowska B., Wartanowicz M., et ab: The antioxidative system in abdominal and gluteo-femoral obesity. Żyw. Człow. Metab., 1993, 20, 2, 95.
  • 49. Ziemlański Ś., Bułhak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowska J., i wsp.: Normy żywienia dla ludności w Polsce. Żyw. Człow. Metab., 1994, 21, 303.
  • 50. Ziemlański Ś., Wartanowicz M.: Kwas foliowy - niezbędny mikroskładnik pożywienia. Medipress Ginekologia-Położnictwo 1999, 5, 3.
  • 51. Zając J., Wartanowiz M.: Obserwacje nad kształtowaniem się zawartości kwasu foliowego w 1-trymestrze ciąży. Krakowski Przegląd Gin.-Poł. 1974, 2, 252.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2d66b322-e568-4a15-8105-7fc2c1c8307c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.