PL
Artykuł jest przeglądem najważniejszej obecnie grupy opakowań tzw. giętkich, przeznaczonych do pakowania produktów spożywczych. Przedstawione w nim najistotniejsze cechy i parametry charakteryzujące folie opakowaniowe, podstawowe zalety oraz podział uwzględniający skład chemiczny, ogólne informacje dotyczące poszczególnych rodzajów folii, technologii ich produkcji i zastosowania dają pogląd na temat szerokich możliwości pakowania większości produktów spożywczych. Poruszono również niezwykle istotny problem ekologiczny dotyczący folii, ich utylizacji na tle najnowszej ustawy o odpadach opakowaniowych i opłacie produktowej.
EN
This article is a review of what is currently the most significant type of socalled flexible packaging materials used to wrap food products. In it have been presented the most significant characteristics and parameters of packaging films, their fundamental advantages and classification based upon chemical makeup, basic information regarding the types of films, production technologies and uses giving an insight into their wide applicability in terms of the packaging of most food products. The very significant topic of the ecological problems related to the use of films is also discussed in the light of the newest legislation regarding packaging recycling.