PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1992 | 46 | 04 |

Tytuł artykułu

Fityniany w surowcach roslinnych.Cz.2 Wplyw kwasu fitynowego na dostepnosc skladnikow mineralnych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono wpływ kwasu fitynowego i enzymu fitazy na przyswajalność przez organizm zwierzęcy składników mineralnych: fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, cynku, manganu i żelaza zawartych w diecie. Przedyskutowano zarówno niekorzystny jak i pożyteczny wpływ fitynianów diety na organizm zwierzęcy.
EN
Effects of phytic acids and phytase enzyme on availability of diet minerals: phosphate, calcium, copper, zinc, manganum and iron in animal organisms were presented. Undesirable and positive effects of diet phytates on organisms were discussed.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

46

Numer

04

Opis fizyczny

s.95-96,tab.

Twórcy

autor
  • Centrum Agrotechnologii i Weterynarii Polskiej Akademii Nauk,Plac Cieszynski 1,10-718 Olsztyn
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2c57fe0b-1dab-42f9-bdbf-c3057ecc025c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.