EN
Hand fruit thinning was performed for four successive years on 'Gala' apple trees grafted on dwarf P 2 rootstock and planted at a density of 3333 trees/ha. Trees were 5 years old when the experiment started. Three thinning treatments were done with the assumption that apples at harvest should be medium sized (8 fruits per kg), large (7 fruits per kg), or very large (6 fruits per kg). To obtain such results, 84; 74 or 63 fruitlets were left per tree in the beginning of June. Two other treatments included thinning fruitlets with any defects, and no thinning in the control. To avoid subsequent effects of fruit load on blooming intensity, each year new trees were chosen for the experiment. The results indicated that with tree aging fruit load must be decreased to assure the same mean fruit weight.
PL
Zawiązki owocowe przerzedzano ręcznie przez cztery kolejne lata na jabłoniach odmiany 'Gala' szczepionych na podkładce P 2, rosnących w zagęszczeniu 3333 drzew/ha i prowadzonych w formie wrzecionowej. Do świadczenie rozpoczęto, gdy drzewa miały 5 lat. Zastosowano trzy intensywności przerzedzania przy założeniu, że jabłka w czasie zbioru powinny być średniej wielkości (8 owoców w kg), duże (7 owoców w kg), bardzo duże (6 owoców w kg). Aby zyskać oczekiwany rezultat pozostawiano na drzewie odpowiednio: 84; 74 lub 63 zawiązki owocowe po ich przerzedzeniu pod koniec czerwca. Jako kontrolę pozostawiono zawiązki bez przerzedzania i drzewa, z których usunięto tylko zawiązki z defektami. Aby uniknąć wpływu następczego przerzedzania na owocowanie, wybierano co roku nową partię drzew z jednakową intensywnością kwitnienia. Doświadczenie wykazało, że z upływem lat trzeba zmniejszać gęstość rozmieszczenia owoców w koronie jabłoni, aby utrzymać ich niezmienną wielkość. Drobnienie jest wynikiem starzenia się drzew i zmiany struktury pędów w koronie.