PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 28 | 2 |

Tytuł artykułu

Antyoksydacyjny potencjal sokow owocowych - badania metoda spektroskopii elektronowego rezonansu paramagnetycznego

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Określono potencjał antyoksydacyjny, związany ze zdolnością do zmiatania wolnych rodników, dla 12 soków najczęściej występujących na krajowym rynku. Testy wykonano metodą elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) z użyciem trwałego rodnika 1,1-difenylo-2-pikrylohydrazylu (DPPH). Najwyższą zdolność wymiatania rodników posiadały sok, nektar i koncentrat z aronii. Średnią zdolnością charakteryzowały się soki z wiśni i czarnej porzeczki, a najmniejszą zdolność wymiatania rodników DPPH stwierdzono dla soków z białych winogron i jabłkowego. Potencjał antyoksydacyjny soków nie był liniową funkcją zawartości witaminy C; oprócz kwasu askorbinowego, również szereg innych związków, m.in. karotenoidy i polifenole (flawonoidy, kwasy fenolowe, taniny) ma właściwości antyoksydacyjne i należy oznaczyć ich zawartość w sokach.
EN
The antioxidant potential of a series of the fruit juices was assessed by the measurements of their ability to reduce free radical, the 1,1-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) using electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy. All juices had the ability to scavenge DPPH radical, however the most effective was juice of aronia. There was no linear correlation with the content of vitamin C indicating that other components contribute significantly to the antioxidant properties of particular juice. Candidate phenolic antioxidants in fruit juices include catechins, phenolic acids, anthocyanins and flavonols.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

28

Numer

2

Opis fizyczny

s.99-106,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Bremner P.D., Blacklock C.J., Paganga G., et al.: Comparison of the phenolic composition of fruit juices by single step gradient HPLC analysis of multiple components versus multiple chromatographic runs optimised for individual families. Free Rad. Res., 2000, 32, 549.
  • 2. Food, Nutrition and the Prevention of Cancer: a global perspectives. World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research 1997.
  • 3. Gardner P.T., White T.A.C., McPhail D.B., et al.: The relative contributions of vitamin C, carotenoids and phenolics to the antioxidant potential of fruit juices. Food Chem., 2000, 68, 471.
  • 4. Hatano T., Edamatsu R., Hiramatsu M, et al.: Effects of the interaction of tannins with co-existing substances. VI. Effects of tannins and related polyphenols on superoxide anion radical and on 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical. Chem. Pharm. Bull., 1989, 37, 2016.
  • 5. Nadolna I., Szponar L.: Soki warzywne i owocowe a zdrowie. Warszawa, Prace IŻŻ 89, 1998.
  • 6. Niepublikowane dane Departamentu Warunków Życia. Warszawa, GUS, 1999.
  • 7. Oneksiak K.: Aronia i jej żywieniowo-lecznicze znaczenie. Żywn., Żyw. Prawo Zdr, 2000, 3, 328.
  • 8. Płocharski W.: Sympozjum z okazji 40-lecia Stowarzyszenia Przemysłu Soków i Napojów z Owoców i Warzyw Unii Europejskiej. Przem. Ferm. Owoc.-Warzyw., 1999, 3, 32.
  • 9. Wilska-Jeszka J., Łoś J., Pawlak M.: Fruits as bioflavonoids sources. Acta Aliment. Polon., 1991, 27, 11.
  • 10. Yoshida T., Mori K., Hatano T., et al.: Studies on inhibition mechanism of autoxidation by tannins and flavonoids. V. Radical-scavenging effects of tannins and related polyphenols on l,l-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical. Chem. Pharm. Bull., 1989, 37, 1919.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2ae83bab-b1d9-4eb8-af5b-39184b3f87ed
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.