PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 46 |

Tytuł artykułu

Wyciagi z ziol w zywieniu kurczat rzeznych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Doświadczenie przeprowadzono na 900 kogutkach jednodniówkach przydzielonych do pięciu grup. Kurczętom podawano do picia wodne wyciągi ziołowe z krwawnika, melisy, dziurawca i pokrzywy w ilości odpowiadającej dodatkowi 1,5% suszonych ziół do mieszanki treściwej. Końcowe wyniki produkcyjne po 7 tygodniach odchowu były we wszystkich grupach podobne, jedynie ptaki otrzymujące wyciąg z pokrzywy ważyły o 3,6% więcej aniżeli kontrolne. U kogutków pobierających wyciągi z ziół stwierdzono poprawę retencji azotu o 6 - 1 1% oraz wydłużenie jelit cienkich i zmniejszenie ich masy. Kurczęta pijące wyciąg z dziurawca najlepiej trawiły składniki pokarmowe paszy. U ptaków kontrolnych odnotowano we krwi wyższy poziom glukozy i mniej enzymów AlT i AsP aniżeli w porównywanych grupach. Jakość mięsa oceniono organoleptycznie na 4,14 pkt. (wyciąg z melisy) do 4.76 pkt. (wyciąg z dziurawca).
EN
The experiment was carried out on 900 one-day old cockerels randomly divided into 5 groups, each with 4 subgroups. Chickens (except control group) received for drinking the aqueous extracts made from milfoil, melissa, St. Johnsworth and nettle at equivalent of supplement of 1,5% air-dry herbs into concentrate mixture. After 7 weeks of rearing the body weight of chickens in particular groups was similar and reached ca. 2.5 kg. Feed efficiency amounted ca. 2.0 kg per 1 kg of body weight. Birds given nettle-extract were heavier by 3.6% than control birds. In digestive-balance trials carried out on 60 cockerels was stated that the N retention in birds from herb-groups was better by 6-11% than in the control. The best digestibility of nutrients was stated in birds given St. Johnsworth extract. In the blood of control chickens the higher level of glucose and lower AsP and AIT enzymes activities than in comparised groups was found. In post-slaughter results the elongation of intestine and decrease of its weight in chickens drinking herbs extracts were stated. The meat quality from breast muscle was good and was evaluated organoleptically at 4.14 (melissa extract) up to 4.76 points (St. Johnsworth extract).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

46

Opis fizyczny

s.57-68,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor

Bibliografia

  • [1] Anioł-Kwiafkowska J.: Rośliny leczące zwierzęta. WS i P, Warszawa 1993.
  • [2] Fritz Z., Schleicher A., Kinal S.: Effect of substituting milfoil, St. Johnsworth and lovage for antibiotics on chicken performance and meat quality., J.Anim.a. Feed Sci., 1993, 2, 189-195.
  • [3] Grela E.R., Sembratowicz I., Czech A.: Immunostymulacyjne działanie ziół. Med.Wet., 1998,3, 152-158.
  • [4] Kinal S., Fritz Z., Schleicher A.: Effect of the use of tonning up and tranquillising herbs on quality on broilers meat. Current problems of breeding, health and production of poultry, Česke Budejovice, 1998, 65-67.
  • [5] Mead G.C.: Working Group Report. Recommendation of standarized methods of sensory analysis of broilers meat, 1985, 64—67.
  • [6] Ożarowski A., Jaroniewski W.: Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Inst. Wyd. Zw. Zawód., Warszawa, 1987.
  • [7] Praca zbiorowa: Dodatki paszowe dla świń. Inst. Fiz. i Żyw. Zw., PAN, Jabłonna 1995.
  • [8] Ruszczyć Z.: Metodyka doświadczeń zootechnicznych, PWRiL, Warszawa 1981.
  • [9] Schaffner W.: Rośliny lecznicze. Wyd. MULTICO, Warszawa 1996.
  • [10] Schleicher A., Fritz Z., Kinal S.: Wpływ stosowania dodatków ziołowo-czosnkowych w mieszankach na wyniki produkcyjne i poubojowe kurcząt rzeźnych., Zesz. Nauk. AR Wroc, Zoot., XLI, 1996, 297, 181-189.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2a6e444f-5758-4fcd-922b-706ce39388cf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.