W pracy przedstawiono zagadnienia związane z wprowadzaniem żywności modyfikowanej genetycznie na rynek w aspekcie bezpieczeństwa konsumentów. Omówiono status żywności transgenicznej w świetle obowiązujących w Polsce ustaw oraz przedsięwzięcia zmierzające do ochrony konsumenta przed ryzykiem na etapie konstrukcji organizmów modyfikowanych genetycznie oraz metody wykrywania obcych genów i ich produktów w żywności.
EN
This paper present a critical review on the introduction of genetically modified foods on Polish market taking into account different aspects of consumer safety. Legal statute of transgenic food in Poland as well as all precautions related to the genetical transformation of organisms are discussed. In this review are also presented modern methods for heterologic genes and protein detection.
Akademia Rolnicza, ul.Wojska Polskiego 48, 60-627 Poznan
Bibliografia
[1] Grajek W.: Transgeniczne surowce roślinne a bezpieczeństwo konsumentów. Przem. Ferm. i Warz.- Owoc.,8,1999, 14-16 i 9: 7-11.
[2] Grajek W.: Biotechnologiczne metody kształtowania jakości żywności - produkcja dodatków do żywności oraz rośliny transgeniczne. W: Surowce, technologia i dodatki a jakość żywności. Red.: Czapski J., Grajek W., Pospiech E., Wyd. Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań 1999, 299-341.
[3] Pozorski P., Pozorska A., Twardowski T.: Nowa żywność - perspektywy i aspekty prawne. Przemysł Spoż., 1, 1999, 7-9.
[4] Twardowska-Pozorska A., Grajek W., Twardowski T.: Biotechnologia w polskiej opinii społecznej: dynamika zmian w latach 1998-2000. Biotechnologia 1 (52) 2001, 87-100.
[5] Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z dnia 11 maja 2001, Dz. U. Nr 63, poz. 634.
[6] Ustawa o organizmach genetycznie zmodyfikowanych z dnia 22 czerwca 2001 Dz. U., Nr 76, poz. 811.