EN
The aim of the study was to research the correlation of the level of PUFA (polyunsaturated fatty acids), PUFA-3, PUFA-6, EPA (eicosapentaenoic acid), DHA (docosahexaenoic acid), CLA (conjugated linoleic acids), MUFA (monounsaturated fatty acids), MUFA+PUFA and the proportion of PUFA-6/PUFA-3 in the profile of higher fatty acids of carp meat in the second year of life to the respective fractions in the HFA (higher fatty acids) profile of zooplankton in ponds fertilized using various doses of cow and sheep dung. It was found that the content of PUFA-3, EPA, PUFA-6 and PUFA depended on the increase of the content of these fractions in the HFA profile of zooplankton. The content of DHA and MUFA fractions depended on water temperature: the content of the first of the fractions dropped with a temperature increase, whilst the content of the second fraction increased. The variations in PUFA-6/3 proportions and PUFA + MUFA content in the HFA profile were seasonal in character: these values were always higher in the autumn than in the spring. The high fertility of the breeding environment of carp ponds, combined with a moderate density of stocking material, had a positive impact for consumers on the HFA profile of carp meat bred in a 2-year cycle.
PL
Badano zawartości procentową w profilu wyższych kwasów tłuszczowych (WKT) mięsa karpia hodowanego w dwuletnim cyklu produkcyjnym najważniejszych frakcji nienasyconych, wyższych kwasów tłuszczowych. Wyniki dwuletnich badań obejmują wartości średnie z prób wiosennych i jesiennych ryb pobieranych ze stawów nawożonych różnymi dawkami obornika bydlęcego i owczego. Odpowiednie badania przeprowadzono też na próbach zooplanktonu z tych stawów. Analizując dane szczegółowe stwierdzono, że wzrost udziału frakcji PUFA-3, EPA, PUFA-6 i PUFA w profilu WKT mięsa karpi zależał od wzrostu udziału tych frakcji w profilu WKT zooplanktonu. Udziały frakcji DHA i MUFA były zależne tylko od temperatury wody, przy czym udział pierwszej frakcji malał ze wzrostem temperatury, podczas gdy udział drugiej frakcji rósł. Proporcje PUFA-6/3 oraz udział PUFA + MUFA w profilu WKT zawsze były większe w jesieni, niż na wiosnę. Wysoka żyzności stawów karpiowych mierzona wartościami ChZT w pierwszym roku badań, w połączeniu z umiarkowanym zagęszczeniem w nich materiału zarybieniowego wpłynęła na korzystne dla konsumentów ukształtowanie się profilu WKT mięsa karpia hodowanego w cyklu 2-letnim.