PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 37 | 08 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka preparatow pektynolitycznych stosowanych w zakladach przetworstwa owocowo-warzywnego ze szczegolnym uwzglednieniem aktywnosci arabanazowej

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeanalizowano 12 preparatów pektynolitycznych, stosowanych w polskich zakładach przemysłu owocowo-warzywnego (pochodzących od kilku producentów) pod względem aktywności różnych enzymów w aspekcie przydatności preparatów do określonych celów technologiczno-surowcowych. Określano też przydatność preparatów do usuwania zmętnień arabanowych w sokach jabłkowych. Okazało się, że zmętnienia arabanowe mogą usunąć wszystkie preparaty z wyjątkiem Pektopolu PT i Pectinexu BE.
EN
In 12 pectynolitic preparations ( taken from different producers) used in polish vegetable-fruit processing enterprises different enzym activity was analysed in aspect of their usability for particular technological and raw materials problems. The usability of these preparations for arabanic turbidity eliminations in apple juice was tested. All the preparations except Pektopol PT and Pectinex BE can remove turbidity.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

37

Numer

08

Opis fizyczny

s.10-13,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Bock W., DongowskiG., Krause M.: Differenzierung von Polygalakturonase-Prëparaten. Die Nahrung 1972, 16, 7, 787-799.
  • [2] Ducro P.: Erprobung einer Vorherbestimmungs methode für Arabanbrübungen in Apfelsaft, Flüss. Obst., 1987, 54, 5, 265-269.
  • [3] Edstrom R.D., Phaff H. I.: Purification and some properties of pectin transeliminase from Aspergillus fonsecaeus. J. Biol. Chem., 1964, 239, 8, 2403-2409.
  • [4] Endress H. V. von, Tableros M. A., Omran H., Gierschner K: Test auf mögliche durch Araban verursachte Nachtrübungen XIX Symposium der Wissenschaftlich-Technischen Kommision der Internationalen Fruchtsaft- -Union (IFU) 1986, Den Haag, 293-306, Juris-Verlag, Zurich 1987.
  • [5] Hajnal K. P., Polacsek-Racz M.: Determination of pectinmethyl esterase, polygalakturonase and pectic substances in some fruit and vegetables. Acta Alimentaria 1975, 4 (3), 271-289.
  • [6] Kilara A.: Enzymes and their uses in the processed apple industry a review., Process. Biochem., 1982, 17, 4, 35-41.
  • [7] Materiały informacyjno-reklamowe firmy Röhm.
  • [8] Materiały informacyjno-reklamowe firmy Novo Ferment.
  • [9] Mirgos M.: Charakterystyka składu jakościowego preparatów pektolitycznych polskiej produkcji. Praca mgr. wyk. w Zakładzie Technologii Owoców i Warzyw SGGW, Warszawa 1974 r.
  • [10] Mitek M., Drzazga В.: Charakterystyka enzymów pektynolitycznych w aspekcie ich zastosowań w przemyśle owocowo-warzywnym. Przem. Spoż., 1987, 41, 9, 246-248.
  • [11] Rombouts F. M., Pilnik W.: Enzymes in fruit and vegetable juice technology. Proc., Biochem., 1978, 13, 8, 9-13.
  • [12] Tableros M. A., Endress H. U., Bannert E., Finger C., Shen Z., Gierschner K.: Bestimmung verschiedener glykosidischer Aktivitäten in Enzympräparaten des Handels; Berichtsband XIX Symposium der Wiss.-Techn. Kommision der Internationalen Fruchtsaft-Union (IFU) 1986, Den Haag, s. 463-477, Juris-Verlag, Zurich 1987.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2949c7db-4dd3-4f36-a867-3332d6049795
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.