PL
Celem pracy była ocena żywienia w okresie 9-letniej obserwacji mężczyzn w wieku 35-44 lat zamieszkałych w regionie północno-wschodnim Polski. Badania wykonano trzykrotnie u tych samych osób w latach: 1987, 1991 i w 1996 roku. Żywienie oceniano na podstawie wywiadu dotyczącego spożycia z ostatnich 24 godzin. Obliczano wartość energetyczną oraz składniki odżywcze i grupy produktów. Odnotowano w kolejnych badaniach spadek spożycia wszystkich składników pokarmowych, grup produktów oraz wartości energetycznej żywienia, a jedynie wzrost spożycia w 1996 roku tłuszczów roślinnych. Spożycie tłuszczów uległo normalizacji z 142% normy w 1987 roku do 110% normy w 1996 roku. Pogłębił się niedobór spożycia węglowodanów, który wynosił 80% normy w 1996 roku. Odnotowano drastyczny niedobór w 1996 roku spożycia mleka, wapnia, witaminy A, B1, B2, C. Jedynie spożycie żelaza w 1996 roku było w granicach zalecanych norm.
EN
The purpose of the study was the assessment of nutrition during 9 years of follow-up of men aged 35-44 years living in the North-East part of Poland. The study was carried out three times in the same population in the years 1987, 1991 and 1996. Food consumption was assessed on the basis of 24-hour consumption history. The energy value of food products was calculated and the consumption of nutrients and product groups was evaluated. In the consecutive studies a decline was noted in the consumption of all food components, product groups and energy value of the diet. The only rise was in the consumption of plant fats in 1996. The consumption of fats became normal from 142% of the recommended value in 1987 to 110% in 1996. The insufficient consumption of carbohydrates became even more pronounced in 1996 - 80% of the recommended value. A drastic deficiency was noted in 1996 in the consumption of milk, calcium, vitamins A, B1, B2 and C. In 1996 only the intake of iron reached the recommended level.