PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 28 | 3 |

Tytuł artykułu

Wspolczesne poglady na wlasciwosci zywieniowe czekolady

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Wydawca

-

Rocznik

Tom

28

Numer

3

Opis fizyczny

s.264-275,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Higieny Żywności i Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa
  • Zakład Higieny Żywności i Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Chocolate as Food and Medicine in Acient and Colonial Mexico. Louis E. Grivetti. (Department of Nutrition, University of California). 2000 r.
  • 2. Chocolate Flavonoids: In vitro Evidence Suggesting a Cardiovascular Health Benefir. Harold H Schmitz and Leo J Romancyk 2000 r.
  • 3. Chocolate: Food or drug? Journal of American Dietetic Asociation. October 1999.
  • 4. Codex Alimentarius. Sugars, cocoa products and chocolate and miscellaneous products. Volume 11, 2 wyd. Rome 1994, p. 205.
  • 5. Connor W.E.: Harbingers of coronary heart disease: dietary saturated fatty acids on cholesterol. Is chocolate benign because of its stearic acid content? Amer. J. Clin. Nutr., 1999, 70, 6, p. 951-2.
  • 6. Cordier J.L.: HACCP in the chocolate industry. Nestle, Food Control, 1994, 5, 4, p. 171-5.
  • 7. Cordier J.L.: HACCP in the chocolate industry. Nestle, Food Control, 1994, 5, 3, p. 171-5.
  • 8. Daniewski M., Mielniczuk E., Jacórzyński B., Pawlicka M., et al.: Kwasy tłuszczowe w czekoladach i wyrobach czekoladowych. Roczn. PZH, 1999, 50, 4, s. 369-83.
  • 9. Effect of Chocolate Consumption: Platelet Aggregation and Activation. C.L. Keen, D. Rein, T.Wun, D.A. Pearson, H.H. Schmitz, R. Gosselin (Dept Nutrition, Univ. Calif, at Davis). 2000 r.
  • 10. Effect of Chocolate Consumption: Serum Antioxidant Capacity and Blood Flavonoids. C.G. Frada, D. Rein, S. Lotitto, H.H. Schmitz, C.L. Keen (Department of Biochemistry, University of Buenes Aires). 2000 r.
  • 11. Effect of Cocoa Flavonoids on Blood Vessels. C. Tissa Kappagoda (Department of Internal Medicine, University of California, Davis). 2000 r.
  • 12. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. (Instytut Żywności i Żywienia) 1998 r.
  • 13. Michener W., Rozin P.: Pharmacological versus sensory factors in the salation of chocolate craving. Physiol Behav. 1994; 56: 419-422.
  • 14. Schuman M. Gitlin M.J., Fairbanks L.: Sweets, chocolate, and atypical depressive traits. J. Nerv Ment Dis. 1987, 175: 491-495.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-2800b659-5454-4cb5-ac85-a8bbf062e7d1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.