PL
Metodą zimnych par bezpłomieniowej absorpcyjnej spektroskopii atomowej (CV-AAS) oznaczono stężenie rtęci w kapeluszach i trzonach grzybów z terenu Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego. Próbki do badań zebrano w latach 1995-1996. Grzyby roztwarzano w stężonym roztworze kwasu azotowego (65%) w naczyniach teflonowych w kuchence mikrofalowej. Zbadano osiem gatunków grzybów jadalnych (podgrzybka brunatnego, podgrzybka zajączka, podgrzybka złotawego, borowika szlachetnego, kotlarza babkę, pieczarkę polową, czubajkę kanię i czasznicę workowatą). Wykazane wartości stężeń rtęci ogółem w zbadanych gatunkach grzybów są zaskakująco duże.
EN
Total mercury concentrations were determined in the fruiting bodies of eight species of wild edible mushrooms of the family Boletaceae, Agaricaceae and Lycoperdaceae collected from the area of the Trójmiejski Landscape Park in the years 1995-1996. In total, 216 samples were analysed. Dried and pulverised samples of mushroom (separately caps and stalks) were digested with concentrated nitric acid in closed teflon vessels in microwave oven. The final determination was by cold-vapour atomic absorption spectroscopy (CV-AAS). The range of mean mercury concentration in the mushrooms examined were between 440 ±270 and 6900 ±4000 ng/g dry weight in the caps and between 210 ± 140 and 4700 ±1700 ng/g dry weight in the stalks.