PL
Problem zaburzeń odżywiania dotyczy głównie sportowców, uprawiających dyscypliny estetyczne lub związane z kategoriami wagowymi. Badaniem została objęta populacja 22 pływaczek synchronicznych, podzielonych na dwie grupy: gimnazjalistki (SG n=12; 14 lat) i licealistki (SL n=10; 17 lat). Etap I obejmował ankietę zawierającą 51 pytań, przygotowanych na podstawie wytycznych „National Athletic Trainers’ Association Position Statement: Preventing, Detecting, and Managing Disordered Eating in Athletes". Etap II polegał na przeprowadzeniu trzykrotnego wywiadu żywieniowego i określeniu wartości odżywczej diety zawodniczek. Dieta była deficytowa przede wszystkim pod względem podaży energii i składników mineralnych (Ca, Fe). Ankieta wykazała występowanie zaburzeń miesiączkowania i złamania. Wykryto znaczne wahania masy ciała, sięgające nawet 10kg. Stwierdzono wysoką gotowość do wystąpienia zaburzeń odżywiania u poszczególnych dziewcząt.
EN
Eating disorders mainly consider athletes who practice esthetic or related to weight categories disciplines. The group of 22 synchronic swimmers, divided into two groups: grammar school girls (SG n= 12; 14 years old) and high school girls (SL n=10; 17 years old) took part in the research. The questionnaire consisted of 51 questions was the first step based on the „National Athletic Trainers’ Association Position Statement: Preventing, Detecting, and Managing Disordered Eating in Athletes”. Second one was food interview, replied three times and qualify nutritious values of the athletes diet. The diet was deficient in energy, micro and macro elements (Ca, Fe) intake. The questionnaire revealed the menstrual disorders and fracture of bone. It also showed large body weight fluctuations reaching even 10kg. The eating disorder readiness was demonstrated among individual girls.