PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 2 |

Tytuł artykułu

Aktywność enzymatyczna markerów stresu oksydacyjnego, a ryzyko aterogenezy w grupie kobiet otyłych po menopauzie

Warianty tytułu

EN
Enzymatic activity of oxidative stress parameters and the risk of atherosclerosis in the group of obese postmenopausal women

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań była ocena proaterogennego ryzyka w grupie otyłych kobiet po menopauzie nie stosujących leczenia hipolipemizującego. Badana grupa kobiet charakteryzowała się wysokimi wartościami masy ciała (91,4 ± 12,7kg), zawartością tkanki tłuszczowej (47,2 ± 3,59%) oraz jej wisceralnym rozmieszczeniem (WHR = 0,9 ± 0,08). Przeprowadzone badania wykazały wysoki poziom spożycia białka (16,6 ± 3,60%), tłuszczu (35,7 ± 8,54%), cholesterolu pokarmowego (446 ± 283 mg/dzień) oraz niską podaż błonnika (21,1 ± 6,46 g) i witamin antyoksydacyjnych C (59,2 ±33,2 mg) i E (6,83 ± 1,68 mg). Skutkiem nieprawidłowo zbilansowanej diety było nie tylko wysokie stężenie cholesterolu we frakcji LDL (139 ±32,2 mg/dl), ale również niska aktywność enzymatyczna dysmutazy ponadtlenkowej (3,01 ± 0,76μmol/ml). Nieprawidłowy stan odżywienia i sposób żywienia mogą przyczyniać się zaburzeń równowagi oksydacyjno-redukcyjnej badanych kobiet, a w konsekwencji nasilać aterogenezę.
EN
The aim of the study was the assessment of proatherogenic risk of obese women after menopause not using hipolipemic therapy. The study group was characterized by high value of body mass (91,4 ± 12,7kg), body fat content (47,2 ± 3,59%) and visceral distribution of fatty tissue (WHR = 0,9 ± 0,08). The daily food rations contained high amount of protein (16,6 ± 3,60%), fat (35,7 ± 8,54%), dietary cholesterol (446 ± 283 mg) and low quantity of dietary fibre (21,1 ± 6,46 g) and antioxidant vitamins like vitamin C (59,2 ± 33,2 mg) and vitamin E (6,83 ± 1,68 mg). The result of improperly balanced diet was not only high concentration of LDL (139 ± 32,2 mg/dl), but also low enzymatic activity of superoxide dismutase (3,01 ± 0,76μmol/ml). Bad nutritional state and dietary habits may disturb the oxidative-reductive balance of study women and consequently may increase the atherogenesis.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

2

Opis fizyczny

s.413-418,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Uniwersytet Medyczny w Poznaniu, Poznan
autor

Bibliografia

  • 1. Bartosz G.: Druga twarz tlenu. PWN, Warszawa, 2004.
  • 2. Brown B.G., Zhao X.Q., Chait A. i wsp.: Simvastatin and niacin, antioxidant vitamins, or the combination for the prevention of coronary disease. N. Engl. J. Med., 2001, 345, 1583.
  • 3. Canoy D., Wareham N., Welch A. i wsp.: Plasma ascorbic acid concentrations and fat distribution in 19068 British men and women in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Norfolk cohort study. Am. J. Clin. Nutr., 2005, 82, 1203.
  • 4. Charzewska J.: Instrukcja przeprowadzania wywiadu o spożyciu z 24 godzin. Zakład Epidemiologii żywienia. IŻŻ, Warszawa, 1997.
  • 5. Cook N.R., Albert C.M., Gaziano J.M. i wsp.: A Randomized Factorial Trial of Vitamins C and E and Beta Carotene in the Secondary Prevention of Cardiovascular Events in Women., Arch. Intern. Med., 2007, 167, 1610.
  • 6. Executive Summery of The Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel o Detection, Evaluation, And Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). JAMA, 2001, 285, 2486.
  • 7. International Diabetes Federation: The IDF consensus worldwife definition of the metabolic syndrome, 2005. Artykuł online dostępny na hhtp; //www.idf.org/webdata/dosc/metac_syndrome_dwf.pdf
  • 8. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B. i wsp. Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. IŻŻ, Warszawa, 1998.
  • 9. Maiese K., Morhan S.D., Chong Z.Z.: Oxidative stress biology and cell injury during type 1 and type 2 diabetes mellitus. Curr. Neurovasc. Res., 2007, 4, 63.
  • 10. Nadolna I., Kunachowicz M., Iwanow K.: Potrawy. Skład i wartość odżywcza. IŻŻ, Warszawa, 1994.
  • 11. Przysławski J., Walkowiak J., Gertig H, i wsp. Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych dzieci chorych na mukowiscydozę. Ped. Pol. 1998, 5, 399.
  • 12. Quinn M.T., Parthasarathy S., Steinberg D.: Endothelial cell-derived chemotactic activity for mouse peritoneal macrophages and the effects of modified forms of low density lipoprotein. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 1985, 82, 5949.
  • 13. Stryker W.S., Kaplan L.A., Stein E.A. i wsp.: The relation of diet, cigarette smoking, and alcohol consumption to plasma beta-carotene and alphatocopherol levels. Am. J. Epidemiol., 1988, 127, 283.
  • 14. Viroonudomphol D., Pongpaew P., Tungtrongchitr R. i wsp.: Erythrocyte antioxidant enzymes and blood pressure in relation to overweight and obese Thai in Bangkok. Southeast Asian. J. Trop. Med. Public. Health., 2000, 31, 325.
  • 15. Wallstrom P., Wirfalt E., Lahmann P. i wsp.: Serum concentrations of ß-carotene and α-tocopherol are associated with diet, smoking, and general and central adiposity. Am. J. Clin. Nutr., 2001, 73, 777.
  • 16. Waters D.D., Alderman E.L., Hsia J. I wsp.: Effects of hormone replacement therapy and antioxidant vitamin supplements on coronary atherosclerosis in postmenopausal women: a randomized controlled trial. JAMA, 2002, 288, 2432.
  • 17. WHO: Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of the Joint WHO/FAO expert consultation. Genewa, 2002.
  • 18. Ziemlański Ś., Bułchak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowa J. i wsp.: Normy żywienia dla ludności w Polsce, Nowa Med., 1998, 5, 1.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-262f3b40-4e5e-4600-8f56-40d7f160a52b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.